Dochter Dae June veranderde het leven van topsporter Inge: 'Heb heimwee'

28 januari om 18:00 • Aangepast 7 februari om 02:02
nl
Er zijn genoeg voorbeelden van topsporters die stoppen omdat ze moeder worden. Inge Jansen (29) was na de geboorte van haar dochter Dae June duidelijk: ze wilde doorgaan met schoonspringen. De Veldhovense is echter een andere Inge dan tijdens de Olympische Spelen van 2021 in Tokio, waar ze vijfde werd. "Het lijf is minder geworden, dat heb ik geaccepteerd. Maar op mentaal gebied ben ik veel sterker."
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Stoppen met topsport zag Inge niet zitten en ze behoort inmiddels weer tot de wereldtop. Door de gezinsuitbreiding met de inmiddels 1,5 jaar oude Dae June is haar trainingsschema wel flink aangepast. "Lichamelijk is het minder geworden. Ik moest mezelf weer leren kennen, dat was een leerproces. Een zwangerschap en bevalling is niet niks en daarbij komt dat ik met mijn 29 jaar aan de oude kant ben in mijn sport. De concurrentie is gemiddeld veel jonger. Het lukt me niet om net zoveel te trainen als vroeger. Ik heb meer hersteltijd nodig."

"Volle focus, anders kunnen er ongelukken gebeuren."

Even thuis uitrusten na een training zit er niet zo vaak meer in met een energieke peuter in huis. Tel daar ook de wisselende nachtrust bij op. "Dae June slaapt fantastisch, maar er zit weleens een slechte nacht tussen. Dan heb ik 's ochtends moeite om met een goed gevoel het zwembad in te lopen. Voor mij is het namelijk belangrijk om tijdens het trainen de volle focus erbij te houden, anders kunnen er ongelukken gebeuren als ik verkeerd neer kom. De combinatie topsport en een gezin is pittig, maar ik geniet er volop van. Ik wil graag nog een keer naar de Olympische Spelen."

Naast de fysieke verandering, weet ze sinds kort wat heimwee is. "Ik had nooit moeite om lange tijd in het buitenland te zijn. Als ik nu bij een toernooi ben, mis ik mijn gezin heel erg. Gelukkig heb ik een fantastische vriend die mij de kans geeft om mijn sportieve dromen na te jagen. Als ik in het buitenland zit, stuurt hij iedere dag een filmpje van onze dochter. Als ik komende week op het WK in Doha ben, gaan we veel beeldbellen en handkusjes geven."

"Als ik thuiskom, kan ik een tegenvaller makkelijker verwerken."

De jongste in huis heeft ervoor gezorgd dat haar moeder op mentaal gebied sterker is geworden. "Ik ging regelmatig een wedstrijd in alsof mijn leven ervan afhing. Als het niet perfect verliep, voelde dat zuur. Nu is schoonspringen niet meer het belangrijkste. Als ik thuiskom en ik zie het lachende gezicht van onze dochter, dan kan ik een tegenvaller makkelijker verwerken."

Al zeventien jaar is Inge kind aan huis in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven. Schoonspringen was tot aan Dae June het belangrijkste in haar leven, alles moest ervoor wijken. Zou ze haar dochter motiveren als ze net als Inge torenhoge sportieve ambities heeft? "Als ze in welke sport dan ook net als ik al vroeg over de Olympische Spelen begint, dan zullen we haar steunen."

"Het is geweldig om in de top mee te draaien. Het gevoel van winnen, veel discipline en je ziet veel van de wereld. Maar ik zal ook meegeven dat het zwaar is. Je bent veel van huis, je moet altijd op je rust en voeding letten en als je vrienden op stap gaan, kun jij vaak niet mee."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!