Jan (87) geeft al 65 jaar judoles en hield zo jongeren op het rechte pad

4 februari om 18:00 • Aangepast 14 februari om 02:03
nl
Jan van der Heijden is een judo-icoon. De 87-jarige Bredanaar geeft al 65 jaar les in zijn eigen judoschool. Hij redde onder andere indirect het leven van een jongen. “Ik kreeg na de vakantie een enorme bos bloemen van een moeder. Ze hadden een auto-ongeluk gehad, waarbij hun zoon uit de auto was geslingerd. Door het maken van de judorol die ik hem had geleerd, overleefde hij de klap.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Ga met Jan praten over zijn leven en met de minuut groeit zijn enthousiasme. Zoals over zijn tijd in militaire dienst. “Nu moeten die militairen hard werken, maar in mijn tijd hadden ze een luizenbaan. Ik moest nog een half jaar in dienst, maar ik kreeg het aanbod om op een school te gaan werken. Daarvoor kreeg ik toestemming, maar als er inspectie was, moest ik me zo snel mogelijk melden. Toen dat gebeurde, stapte in mijn militaire pak in een taxi, maar ik had geen wapen.”

Jan werkte vele jaren op school, waar hij onder andere sportles gaf. In 1958 startte hij daarnaast met een eigen judoschool in Breda. “Er stond een fabriekspandje te huur en samen met mijn vrouw ben ik gestart met een judomat. Ze had zelf ook een zwarte band en gaf overdag judoles. Ik volgde als ik klaar was met werken. Vanaf de start hebben we alles rustig opgebouwd. Het zat niet altijd mee, want toen bijvoorbeeld de rivier de Mark overstroomde, stond de hele vloer onder water.”

"Door judo is hij op het rechte pad gebleven."

Duizenden kinderen en volwassenen kregen in de afgelopen 65 jaar les van Jan, zijn vrouw of van zoon Mark. “Onder hen veel kinderen met een moeilijke thuissituatie. Ik ben weleens aangesproken door een man die me bedankte voor de lessen die hij als kind kreeg. Door judo is hij op het rechte pad gebleven. Judoka’s krijgen discipline en tonen respect voor de tegenstander.”

Hij weet ook nog goed dat een 78-jarige man voor een skivakantie bij Jan wilde leren hoe hij moest vallen. “Zes weken lang was hij hier samen met zijn vrouw en een dokter. Bleek dat hij bij de Rotaryclub op een biljart had laten zien hoe je moet vallen. Daarna kwamen er ineens zestien aanmeldingen binnen van ondernemers.”

Jarenlang stond Jan zelfs midden in de nacht in zijn sportzaal. “Mijn vrouw werd gebeld door werknemers van de broodfabriek die voor hun dienst wilden sporten. Ik zat echter niet te wachten op lesgeven om vier uur en zei dat ze maar een onmogelijk bedrag moest vragen. Dat bleek echter geen probleem en zo verdienden we nog een aardige boterham.”

"Ik leg geen mannen van 100 kilo meer op mijn rug."

Ondanks zijn respectabele leeftijd van 87 jaar geeft Jan nog steeds 16 uur per week les in Breda en Baarle-Nassau. “Thuiszitten heeft hij mij nooit zo gelegen. Zolang het lichamelijk lukt en ik het leuk vind, blijf ik dit doen. Ik leg geen mannen van 100 kilo meer op mijn rug, maar kan de meeste dingen nog goed voordoen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!