Video

Als je graag een carnavalsembleem op je kiel wilt, maar niet kunt naaien...

4 februari om 09:00 • Aangepast 16 februari om 02:04
nl
Het is een komen en gaan bij het Repair Café in Biest-Houtakker. Normaal kunnen dorpsgenoten er terecht om kapotte spullen te laten maken, maar zaterdagmiddag werd er vooral druk genaaid. Voor een vrijwillige bijdrage werden de laatste emblemen op de carnavalsoutfits gemaakt worden.
Profielfoto van Tom Berkers
Geschreven door

De deur van café Ome Toon is net open, als de eerste klant al voor de deur staat. Maarten van Kessel heeft een paar nieuwe emblemen bij zich die op zijn jasje moeten. “Ik heb zelf geen naaimachine en hier kan ik het voor een klein beetje geld komen brengen.”

Sinds een jaar is Maarten als fotograaf betrokken bij carnavalsactiviteiten in het dorp. “Daarom staat er achterop mijn jasje ‘paparazzi’. Daarboven heb ik nu het embleem met de skyline en naam van ons dorp, Pinnekleuversgat, laten maken.”

"Het is nog niet zo gemakkelijk."

Terwijl Maarten aan de bar een kopje koffie zit te drinken is Christel van Beurden druk bezig om de emblemen erop te krijgen. “Ja, er wordt hard gewerkt hier. Het is nog niet zo gemakkelijk, maar als je rustig aan doet, dan komt het helemaal goed.”

Een stoel verderop zit Inneke Mulder ijverig te werken. Ze heeft net haar eerste embleem op een jasje genaaid. “Ik zit er met mijn neus bovenop, zonder bril kan ik het niet doen. Al komt het niet zo heel erg nauw natuurlijk, want het is voor carnaval. Als het maar vast zit.”

"Het is mooi om elkaar zo een beetje te helpen."

“Ze stuurden mij een paar dagen geleden een appje of ik kon komen helpen”, vertelt Inneke. “Ik vind het goed om elkaar zo een beetje te helpen in het dorp, dus zei meteen 'ja'. Wat de een niet kan, doet de ander. Zo gaat dat in ons dorp.”

Er was alleen een klein probleempje. “Mijn naaimachine was stuk. Gelukkig had ik die van mijn schoonmoeder nog staan. Al moest ik wel even kijken hoe deze precies werkte, maar het is gelukt.”

"Ik moet er niet aan beginnen, want dan komt het niet goed."

Sinds een jaar heeft het dorp eigen emblemen. “Het is echt een trend blijkbaar. De dames kregen toen het idee om een extra editie van het Repair Café te organiseren”, legt Kees Mertens uit. Hij is coördinator van het Repair Café.

Al kan Kees zelf niet helpen. “Ik moet daar niet aan beginnen, dan komt het niet goed. Maar gelukkig hebben we een aantal dames die goed bezig zijn en ik ondersteun waar nodig is. Het is erg leuk om die emblemen zo op de jasjes terug te zien. Mensen zijn er erg blij mee en daar doe je het voor.”

Het is ook nog eens gezellig (foto: Tom Berkers)
Het is ook nog eens gezellig (foto: Tom Berkers)
De dames zijn hard aan het werk (foto: Tom Berkers)
De dames zijn hard aan het werk (foto: Tom Berkers)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.