Video

'Peter Gillis' pakt de hoofdprijs in de optocht en hij vindt het prachtig

11 februari om 19:14 • Aangepast vrijdag om 02:01
nl
Hij had het kunnen weten. Eén van de meest besproken Nederlanders van de afgelopen tijd, Peter Gillis, zou toch wel ergens in een carnavalsoptocht op de korrel worden genomen. En zelfspot kan de vakantiemagnaat uit Ommel niet worden verweten. Hij was er dan ook bij toen zaterdag een carnavalswagen met een levensgrote en nauwelijks van echt te onderscheiden pop door de straten van Esbeek trok. "Wat een topvolk!!!"
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De creatie was het werk van K&B, Knetterspetters & BendeBetoerterT. Dit is een groep die jaarlijks meedoet aan de optochten in Esbeek (op zaterdag) en Hilvarenbeek (een dag later). Ze wilden twee thema’s met elkaar verbinden, zo vertelt lid Jannes van Dommelen.

"We zouden mogelijk geen man als prins meer hebben."

“Toen we met de bouw van de wagen waren begonnen, was er nog een kans dat er voor het eerst een vrouw tot prins zou worden uitgeroepen. We zouden dan dus geen prins meer hebben.” Hiermee is de ene kant van het verhaal uitgelegd.

Maar wat heeft Peter Gillis hiermee te maken? Nou, voor hem komt er een eind aan Prinsenmeer, zijn vakantiepark in Ommel, zo bepaalde de gemeente Asten begin december. Ook dus geen Prinsenmeer. Prinsen - meer. Snap je hem?

Inmiddels heeft het Haaikneuterrijk, zoals Esbeek met carnaval wordt genoemd, toch weer een man als prins gekregen. Toch zette K&B het grapje door. “Er is overigens wel voor het eerst een meisje als jeugdprins(es) gekozen”, zo laat Jannes terloops weten.

Volgens hem heeft een man of twintig meegewerkt aan de wagen, met als grote brein Koen Wijten. “Een week eerder was Peter ook al bij ons op bezoek. Toen om de wagen in aanbouw te komen bekijken.” En zaterdag kwam Gillis zelfs bij de optocht van Esbeek kijken, om de wagen in beweging te bewonderen. “Met Wendy, zijn vriendin”, vertelt Jannes.

"Wendy en ik werden warm onthaald in Esbeek. Topvolk!!!"

Het was bij de ondernemer in goede smaak gevallen. Hij liet een filmpje maken van zijn uitstapje naar Esbeek, waarin hij zijn bewondering voor ‘Geen Prinsenmeer?!’ niet onder stoelen of banken stak. “Weet je”, zo vertelt Gillis tegen Omroep Brabant, “Wendy en ik werden warm onthaald in Esbeek. Topvolk!!! En de wagen? Petertje was enthousiast.”

Hoe is K&B eigenlijk met Gillis in contact gekomen? Jannes: “We hebben hem een week geleden gemaild en geappt. Hier reageerde hij meteen op.” Gillis is echt de beroerdste niet. Of de carnavalsgroep nu gewetenswroeging heeft, omdat ze in zee is gegaan met een man die van fraude en mishandeling wordt beschuldigd? Nee hoor, dat telt deze dagen niet.

De leden, die allemaal 24 of 25 jaar oud zijn, hebben er alleen maar veel plezier aan beleefd. Uiteraard hoopten ze met de Gillis-wagen in de prijzen te vallen. En dat is ze gelukt. Op zondag, aan het eind van de middag, werd bekend dat ‘Geen Prinsenmeer?!’ in het Pezerikkengat (Hilvarenbeek) de beste carnavalswagen van 2024 was.

"Prijsuitreiking in Esbeek is altijd gezellig en al helemaal als je wint."

In Esbeek was dus zaterdag de optocht, maar volgens traditie worden de prijzen hier pas op carnavalsmaandag verdeeld. Jannes: “Dat is altijd gezellig en al helemaal als we daar ook winnen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.