Nooit meer een optocht: familie Gerrits stopt ermee na ruim 50 jaar

13 februari om 13:54 • Aangepast 29 februari om 02:01
nl
‘Die van Gerrits’ deed zondag voor het laatst mee aan de carnavalsoptocht in Overloon. Na ruim vijftig jaar houdt de groep het na vier generaties voor gezien. “De laatste jaren werd het minder, het groepje kleiner. De meeste kinderen zijn uitgevlogen of doen met vrienden mee en wij worden een dagje ouder. Toen hebben we gezegd: we moeten het maar eens afsluiten."
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

Lucy Gerrits doet al sinds 1976 mee aan de carnavalsoptocht: "Ik ben geen echte Gerrits. Ik ben al 45 jaar aangetrouwd." Maar dat was geen punt. Iedereen was welkom. Alle gezinnen van de familie Gerrits uit Overloon deden jarenlang mee. Nu is ze samen met haar zwager de spullen van de laatste optocht aan het afbreken en opruimen. “We kunnen het nog wel, maar we willen niet meer”, zegt Lucy.

"Iedereen in Overloon weet meteen over wie het gaat."

In 1972 begon op initiatief van Lies Gerrits en een aantal anderen uit het dorp een carnavalsoptocht voor volwassenen. “Er was toen alleen een optocht voor kinderen. Prijzen waren er nog niet, dat kwam pas later”, vertelt Mariet Gerrits, een andere schoondochter. “Die van Gerrits was een logische naam, want dan weet iedereen in Overloon meteen over wie je het hebt."

De eerste keer ging ‘Ons moe Gerrits’ samen met andere familieleden mee in juten zakken. In een karretje met watten lagen aardappels onder het motto ‘Dur de pieper zien we allemaol de zak’, omdat de aardappels dat jaar zo duur waren. “Dat was de eerste keer dat ik meedeed”, vertelt Mariet. Sindsdien deed ‘Die van Gerrits’ ieder jaar mee.

“Ik moet zeggen dat de vrouwen een beetje de kar trokken, al hadden we de mannen natuurlijk wel nodig voor allerlei klusjes. We deden alles samen: samen de kleren maken, schminken en kijken of we het gezamenlijk zo goedkoop mogelijk konden doen, want het was altijd een behoorlijke groep. Het was een echt familiefeest.”

"Het zit gewoon in ons bloed."

Daar is ook de kleindochter van Lies, Nicol Gerrits, het mee eens. Zij doet al vanaf haar derde mee met de optocht in Overloon. “Ja, ik heb 35 jaar meegedaan, ik ben nu 38”, zegt de moeder van drie kinderen.

Creativiteit was er altijd genoeg, weet ze zich te herinneren. “Ik weet nog dat we meededen als de ‘Kontenkruuper’. Toen hadden ze hele grote billen gemaakt met een glijbaan in de bilnaad waar we als kinderen doorheen moesten glijden.” In 1990 was het thema 'Bij ons löpt alles op rolletjes' en ging de hele familie op rolschaatsen. "Daar hadden we weken op geoefend."

Maar na ruim vijftig jaar is het nu afgelopen met ‘Die van Gerrits’. “Dat is aan de ene kant best jammer, maar het groepje werd steeds kleiner en mijn ooms en tantes worden gewoon ouder. Het werd steeds lastiger om genoeg mensen bij elkaar te krijgen.”

Dat de groep ophoudt te bestaan, wil niet zeggen dat er geen Gerritsen meer zijn die de traditie voortzetten. Zo doet Nicol sinds vorig jaar mee met een eigen groep met de veelzeggende naam ‘De neeje generatie’. “Met vriendinnen en daar de mannen en kinderen van. Sommigen gaan al als baby mee.” Ze is niet de enige: “Ook neven en nichten doen nu mee met andere groepen. Het zit toch in ons bloed.”

Nicol Gerrits op driejarige leeftijd samen met haar vader Jan Gerrits in 1990 (foto: privé collectie familie Gerrits).
Nicol Gerrits op driejarige leeftijd samen met haar vader Jan Gerrits in 1990 (foto: privé collectie familie Gerrits).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!