Carnaval breekt reizigersrecord in de trein en zorgt voor enorme afvalberg

14 februari om 21:22 • Aangepast 29 februari om 02:01
nl
De NS kijkt terug op een uitstekende carnaval. Vergeleken met vorig jaar werden er meer reizigers naar de grote steden in Brabant vervoerd, met het weekend als de traditionele piek.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Op het station Tilburg werden op zaterdag zo'n tien procent meer reizigers verwelkomd. Op zondag was het op de stations Tilburg en Den Bosch dubbel zo druk als op andere zondagen. In Breda kwamen in het weekend drie keer zoveel carnavalsvierders naar de stad. De meesten daarvan kwamen uit Rotterdam.

"Dolle boel in de trein."

Breda kreeg in het carnavalsweekend een enorme stroom carnavalsvierders te verstouwen. Het was drie keer zo druk als in normale weekenden. "Vooral op zaterdag was het druk in Breda. Net als vorig jaar kwamen de meeste carnavalsvierders op die dag naar het zuiden. De meeste reizigers kwamen uit Rotterdam. Daar hadden we al rekening mee gehouden door langere treinen in te zetten. Soms was het een dolle boel in de trein", vertelt NS-woordvoerder Arno Leblanc.

"We hadden veel last van de confettikannonen."

Behalve de fraaie rapportcijfers voor het vervoer van de reizigers, viel er nog een pijnpuntje te noteren. Leblanc: "We kregen twee keer zoveel meldingen over afval in de trein als vorig jaar. We hadden 250 schoonmakers ingezet. Verder hadden we veel last van confettikanonnen. Daar viel niet tegenop te werken. Schoonmakers vertelden dat ze het opruimen van de confetti niet konden bijwerken. Er was zelfs iemand die een brandblusser had leeggespoten."

Wachten op privacy instellingen...

De woordvoerder zou het fijn vinden als de reizigers ook hun eigen afval zouden meenemen. "Op maandag zijn er ook mensen die weer naar hun werk moeten. Die komen dan soms in de rotzooi terecht. Onze schoonmakers kunnen niet alles schoonhouden."

De NS kreeg ook te maken met een nieuw fenomeen. "In sommige treinen liepen mensen rond die de lege blikjes meenamen voor het statiegeld."

"Volgende keer zetten we de plaskruizen strategischer neer."

De NS kreeg wel wat klachten over de plaskruizen op stations. "Dat is over het algemeen het werk van gemeentes. Nu stonden ze zo dicht bij het station dat er ook tegen muren werd geplast. Dat is niet de bedoeling. In overleg met de gemeentes willen we volgend jaar de plaskruizen strategischer gaan wegzetten."

Bij de winkels op het station (Kiosk en AH/ToGo) waren de frikandelbroodjes ongekend populair. Op de grote stations Breda, Den Bosch, Eindhoven en Tilburg waren ze in de Kiosk niet aan te slepen. Volgens Leblanc werden er drie keer zoveel verkocht als op een normale werkdag. Bij de AH/ToGo gingen er in het carnavalsweekend maar liefst vierduizend frikandelbroodjes over de toonbank. Bij alle winkels waren ook de kaasbroodjes en saucijzenbroodjes in trek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!