Plafond cultuurcentrum komt naar beneden: 'Blij dat niemand aanwezig was'

20 februari om 15:32 • Aangepast 1 maart om 02:00
nl
Het moet flink schrikken zijn geweest voor de medewerkers van het Cultuurcentrum Baarle, op de grens van Baarle-Nassau (Nederland) en Baarle-Hertog (België). Maandag ontdekten zij dat in een van de zalen het plafond was ingestort. Beide burgemeesters besloten daarop het pand direct te sluiten. "Er wordt zo spoedig mogelijk bouwkundig onderzoek gedaan", zegt Bert Jansen, woordvoerder van de gemeente Baarle-Nassau.

De zaal waar het plafond naar beneden kwam, is ook de ruimte waar de plaatselijke harmonie hun repetities houdt. In het Cultuurcentrum Baarle aan de Pastoor de Katerstraat zit bibliotheek Theek 5. Daarnaast worden ook activiteiten gehouden en maken diverse verenigingen gebruik van de ruimtes.

"We zijn blij dat op dat moment niemand in de zaal was."

De harmonie is de zwaarst getroffen vereniging. Op het moment van instorten, vermoedelijk in het weekend, was niemand in de zaal. "In deze ruimte wordt geoefend door de harmonie, maar zijn ook hun instrumenten opgeslagen. Het plafond heeft in ieder geval een drumstel beschadigd. Mogelijk zijn ook andere instrumenten beschadigd, dat wordt nog onderzocht. Wanneer zoiets gebeurt, is niet te voorspellen. We zijn blij dat er dat moment niemand in de zaal was."

"Zo snel mogelijk bouwkundig onderzoek."

Het Cultuurcentrum Baarle ligt precies op de grens Belgisch-Nederlandse grens. Het is gevestigd in een oud-klooster. Jansen: "Beide burgemeesters hebben direct besloten vanwege de veiligheid de activiteiten en lessen stil te leggen. Het gebouw is gesloten totdat het bouwkundig onderzoek is afgerond. Dat onderzoek start zo spoedig mogelijk."

Volgens de woordvoerder zijn er in het verleden geen gebreken vastgesteld aan het gebouw. "Er is wel een aanbesteding gevraagd voor een nieuw cultuurcentrum. De aanbesteding is stopgezet vanwege te hoge kosten. Die procedure staat overigens los van deze gebeurtenis. De plannen staan voorlopig in de ijskast en er wordt gewerkt aan een nieuw ontwerp."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!