Tim geflitst door slimme camera: 380 euro voor krabben aan oor

20 februari om 20:00 • Aangepast 1 maart om 02:02
nl
Tim Hanssen zat tijdens het rijden met zijn hand aan zijn oor en kreeg meteen een boete van 380 euro. Plus nog 9 euro administratiekosten. Het bleek een foutje van de slimme camera. Die beoordeelt of iemand tijdens het rijden met zijn mobieltje bezig is. Tim vroeg de foto van de overtreding op en wat bleek: “Ik was aan mijn hoofd aan het krabben.”
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

Tim (34) rijdt in een leaseauto en kreeg eind oktober van zijn manager een belletje. “Zij zei: ‘Je hebt een boete gekregen Tim. Hij is wel erg hoog. Daar moeten we het even over hebben.’ Ik schrok. Ik kon mij niet herinneren dat ik iets verkeerds had gedaan.”

Bij het Centraal Justitieel Incassobureau vroeg hij de foto van de overtreding op de snelweg A2 bij Weert op. “Ik heb een auto met de mogelijkheid om er handsfree te bellen. Ook ben ik linkshandig, maar ik krab daar met mijn rechterhand aan mijn hoofd. Ik heb bezwaar gemaakt. Ik ben in afwachting daarvan. Het kan tot wel 26 weken duren voordat het bezwaar behandeld is.”

De slimme camera’s van de politie zijn uitgerust met kunstmatige intelligentie. Deze AI-camera had zich dus vergist. Het is wel typisch dat het juist Tim overkomt. Hij werkt voor een bedrijf in Oirschot en daar is Tim bezig met de software achter slimme camera’s. “Het is best wel grappig dat het mij overkomt. Een slimme camera werkt met een algoritme. Ik maak algoritmes om informatie uit beelden te halen. Ik kan wel bedenken wat hier mogelijk fout is gegaan.”

"Die zal wel zitten te bellen."

Het algoritme moet getraind worden om zo te leren wanneer iemand tijdens het rijden met zijn telefoon bezig is. “Dat doe je door er allemaal afbeeldingen in te stoppen. Bij elke afbeelding geef je mee wat er te zien is. Dat zijn afbeeldingen waarop mensen bellen. Of iets in de hand hebben. Of niets in de hand hebben.”

Het algoritme moet uiteindelijk herkennen wanneer er een overtreding wordt gemaakt. “Ik vermoed dat er geen, of te weinig foto’s zijn getoond van iemand die met een lege hand bij zijn of haar oor in de buurt zit.”

De foto van de overtreding moet ook nog door een agent worden gecontroleerd. Volgens Tim is het wel te begrijpen dat zijn foto door deze medewerker fout is beoordeeld. ”Als je heel snel naar de foto kijkt, kun je denken: ‘Die zal wel zitten te bellen’. Er is een donkere schaduw in mijn hand te zien.”

"Je moet alleen twijfelgevallen niet bekeuren."

En zo zit Tim met een bon voor het krabben aan zijn hoofd. Binnen 26 weken krijgt hij antwoord op zijn bezwaar. “Ik ga ervan uit dat ik hem niet hoef te betalen. Mijn tip: als je zo’n boete krijgt, controleer voor de zekerheid je foto. Maak dan bezwaar als je niet hebt gebeld.”

Ondanks het ongemak van deze boete, vindt Tim de slimme camera’s een heel mooi middel. “De camera’s zijn super waardevol. Als je ze niet hebt, moeten personen die bekeuringen uitdelen. Dan kun je veel minder mensen controleren. Dan houd je meer gevaar op de weg over. Je moet alleen twijfelgevallen niet bekeuren. Dan krijg je zoiets als wat er nu bij mij gebeurt.”

En mocht de politie er zelf niet uitkomen, kunnen ze Tim altijd benaderen. "Ik doe van alles met camerabeelden analyseren. Mij lijkt het leuk om eventueel te helpen. Ze mogen bellen of mailen."

De boete die Tim kreeg.
De boete die Tim kreeg.
Tim Hanssen
Tim Hanssen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!