Video

Chris (18) is geslaagd als taxichauffeur: 'Soms ben je net een psycholoog'

22 februari om 19:30 • Aangepast 6 maart om 02:01
nl
Chris Nuiver (18) is misschien wel een van de jongste taxichauffeurs ooit. Hij doet een technische autostudie en loopt stage bij taxibedrijf Van Gerwen in Zeeland. Hij sprak daar met de chauffeurs en werd daar zo enthousiast van dat hij besloot de opleiding erbij te gaan volgen. "Dit komt niet vaak voor."
Profielfoto van Tom Berkers
Geschreven door

Sinds woensdag mag Chris zichzelf officieel taxichauffeur noemen en dat is best bijzonder. "Het gebeurt niet vaak. Ik ben wel echt een van de jongste chauffeurs."

Je moet 18 zijn voor je praktijkexamen mag doen als taxichauffeur. Taxibedrijven nemen meestal pas mensen aan wanneer zij een aantal jaar ervaring hebben of 21 jaar zijn. "Waar ik werk, vonden ze het geen punt. Het kon verzekeringstechnisch ook allemaal geregeld worden."

De jonge student rolde in het taxivak door zijn stage bij de werkplaats van taxibedrijf Van Gerwen in Zeeland. Daar leerde hij over de technische aspecten van de auto, maar sprak ook de chauffeurs. "Mijn vader is taxichauffeur en raadde mij aan om eens mee te kijken."

"Je bent eigenlijk een soort van psycholoog."

Al snel bleek dat hij er meer van wilde. "Je komt op heel veel plekken", vertelt Chris. "Klanten vertellen van alles. Je bent eigenlijk een soort psycholoog. Bijzonder dat mensen zo snel levensverhalen met je delen."

Of andere bijzondere verhalen. "Laatst vertelde een man bijvoorbeeld dat hij seks had gehad met een oudere en jongere vrouw. Ik sta er dan echt van versteld dat mensen dat tegen mij vertellen."

En zo besloot hij om op 18-jarige leeftijd naast zijn huidige opleiding ook zijn taxipas te gaan halen. Eerst moest de jonge chauffeur een theorie-examen doen, en na maanden oefenen deed hij woensdag praktijkexamen. "Ik moest een route uit mijn hoofd rijden en twee routes via navigatie. Onderweg kreeg ik vragen, of er bijvoorbeeld gerookt mocht worden in de taxi. Daar moet je dan goed op reageren tijdens het rijden."

"Het is tofste bijbaan naast mijn studie."

Chris slaagde en de jonge taxichauffeur kan bijna aan de slag. "Ik moet nog heel even wachten tot mijn taxipas ook binnen is. Tot die tijd heb ik nog mijn beperkte taxikaart. Daar mag ik ook al mee rijden, maar dan alleen vaste routes waarbij ik niet hoef af te rekenen."

Ondanks dat Chris nu iedereen kan ophalen die zijn rijkunsten nodig heeft, denk hij er niet aan om te stoppen met zijn studie. "Het is echt een keitoffe bijbaan naast mijn school."

Zijn vader, Rene Nuiver, is in ieder geval apetrots op zijn zoon. "Toch fantastisch, zo'n jong talent. Een hele mijlpaal. Wie weet wordt hij wel de tweede Maarten Spanjer uit het programma 'Taxi'."

Chris Nuiver is blij dat hij nu echt mag rijden als taxichauffeur (foto: Chris Nuiver)
Chris Nuiver is blij dat hij nu echt mag rijden als taxichauffeur (foto: Chris Nuiver)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.