Anonieme weggever van gratis geld: 'Ik hoop hiervan te kunnen gaan leven'

23 februari om 19:00 • Aangepast 5 maart om 02:02
nl
In Eindhoven wordt gratis geld verstopt. Wie het als eerste vindt, mag het houden. De vindplaats wordt op Instagram bekendgemaakt. Je ziet daar een filmpje waarbij iemand het geldbriefje verstopt. Vijf, tien, twintig en zelfs vijftig euro. Daarna krijg je een klein stukje van de omgeving te zien. Wie het herkent, kan het gratis ophalen. "Iedereen houdt van geld. Zeker als het gratis is”, zegt de maker van de filmpjes.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

“Het is nu op Instagram een trend aan het worden”, zegt de maker. Hij wil anoniem blijven zodat mensen geen eisen kunnen gaan stellen waar hij bijvoorbeeld moet gaan verstoppen. "Ik heb er geen zin in dat mensen aan mij gaan lopen trekken dat ik het ergens moet neerleggen. Ik wil lekker mijn ding doen."

“Je hebt over de hele wereld accounts. Ik zag de bedragen steeds hoger worden. Ik heb mensen in Amerika gezien die goudstukjes verstoppen. En in India zelfs met diamanten. Ik dacht laten we het eens in Eindhoven proberen en kijken hoe ver het kan groeien want niemand doet dat hier.”

De rage is in Nederland vanuit Amsterdam naar Eindhoven overgewaaid. Het gratis geld is tot nu toe een succes. “Het gaat nu al best snel. Ik ben nu zes dagen bezig. Ik heb nu al vierduizend volgers. Sommige filmpjes zijn al bijna 50.000 keer bekeken. Het gaat ineens heel snel.”

"Het werd binnen tien minuten opgehaald."

De filmpjes staan op het Instagram account 'gratis_geld_ehv'. De verstopplaatsen zijn nog niet zo moeilijk vindbaar. De Technische Universiteit Eindhoven, het Philips Stadion, het Evoluon. "Als het bedrag hoger wordt, wil ik het moeilijker gaan maken en minder laten zien."
Het geld komt bijvoorbeeld in de rand van een verkeersbord te zitten. “Het heeft een keer een uur geduurd, maar bij de laatste filmpjes die ik heb geplaatst, werd het binnen tien minuten opgehaald.”

Het geld krijgt de gulle gever van bedrijven. “In ruil breng ik hun logo in beeld. Het is voor hen bijna gratis reclame. In heb al een keer een Mexicaans restaurant en een bakker gehad. Die zien daar kansen in. De bakker gaf twee brownies in een doosje van het bedrijf en twintig euro. Dan verstop ik het geld in het doosje.”

Zelf verdient hij er ook nog wat aan. Tien of twintig euro per keer. De anonieme weldoener is nu 28 jaar en werkt in de gezondheidszorg. “Ik wil elke dag geld verstoppen. Het ligt eraan of bedrijven mij willen ondersteunen. Het zou heel mooi zijn als ik hiervan zou kunnen gaan leven. Ik weet niet of ik zo groot kan worden. Ik heb mensen in Amerika gezien die 10.000 euro weggeven. Ik hoop ooit de duizend aan te tikken.”

"Mensen sturen een bericht met een foto dat ze het gevonden hebben."

Om te voorkomen dat iemand denkt dat het doorgestoken kaart is, staat er op het account informatie over de vinders. "Mensen sturen een bericht met een foto dat ze het gevonden hebben. Dit vind je terug op de Instagrampagina. Dan zie je de persoon die het gevonden heeft."

Als twee mensen tegelijk het geld vinden, moeten ze er maar samen uitkomen vindt hij. “Wie het het eerste heeft, heeft het. Laatst reageerde een vader die zei dat zijn zoontje ging kijken. Dat ging over een tientje. Tien minuten later kreeg ik een foto van een blij kind. Dan is mijn doel bereikt. Dat vind ik het mooiste.”

Het doosje met Mexicaans eten en vijftig euro (foto: Rogier van Son).
Het doosje met Mexicaans eten en vijftig euro (foto: Rogier van Son).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!