Indrukwekkende minuut stilte na overlijden van schaatsicoon

24 februari om 16:56 • Aangepast 8 maart om 02:03
nl
Van de wereldkampioenen uit Japan tot de Europees kampioenen uit Italië, de beste kunstschaatsers uit binnen- en buitenland zijn dit weekend in Tilburg. De vele fans uit onder meer Japan lieten luidkeels van zich horen tijdens de Challenge Cup, maar het werd ook een emotioneel topsportevenement. Deze zaterdag werd bekend dat kunstschaatsicoon Joan Haanappel is overleden, één van de grondleggers van de cup. Ze was ook jarenlang steun en toeverlaat voor kunstrijder Lindsay van Zundert uit Etten-Leur.
Profielfoto van Leon VoskampProfielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Het moment dat het nieuws over het overlijden bekend was, werd al snel het publiek op de hoogte gebracht. Het zorgde voor een indrukwekkende minuut stilte en geschokte reacties onder veel mensen die Joan kenden. Ook werd direct een condoleancehoek ingericht waar mensen hun boodschap konden opschrijven.

Joan was geliefd in de kunstschaatswereld bij jong en oud. "Ze heeft vroeger zelf als topsporter het allerhoogste niveau gehaald en op de Olympische Spelen gestaan. Daarna heeft ze zich volop voor de sport ingezet door onder andere de oprichting van Stichting Kunstrijden Nederland. Velen zullen haar ook kennen van televisie waar ze commentaar gaf", aldus internationaal scheidsrechter en jurylid Tineke Posno.

"Er zijn dankzij Joan duidelijke stappen gezet."

Ze kende Joan vele jaren en was onder de indruk van haar gedrevenheid. "Haar doel was dat jonge kunstrijders zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. Er zijn dankzij haar stichting sinds 2010 duidelijke stappen gezet. Wat te denken van Lindsay van Zundert die naar de Olympische Spelen is gegaan. Daar heeft ze een hele belangrijke bijdrage aan geleverd."

"Ze was ook ontzettend betrokken bij de sporters. Als ik zie hoeveel contact ze bijvoorbeeld met Lindsay had, dat is bijzonder. Vrijwel dagelijks zaten ze aan de telefoon. Joan heeft zoveel gedaan om de kunstschaatssters zo goed mogelijk te helpen."

"We gaan het gedachtegoed voortzetten."

Sinds eind 2023 was Joan geen voorzitter meer van de stichting. Mary Dotsch nam de taken over en is vastberaden om door te gaan met het werk. "We zijn overdonderd door haar overlijden. Met alle betrokkenen gaan we het gedachtegoed van Joan voortzetten. Ze had een gouden hart en was ontzettend enthousiast om de jeugd te helpen."

Kunstrijder Lindsay van Zundert uit Etten-Leur werd jaren begeleid door Haanappel. "Vandaag is de donkerste dag uit mijn leven, mijn hart is gebroken. Niet alleen Joan Haanappel maar mijn bonusoma en vriendin is heen gegaan. Mijn grootste steun en toeverlaat. Ik kan geen woorden vinden om te vertellen hoe dit voelt, hoe verdrietig ik ben," schrijft Van Zundert op Instagram, waar ze een foto van zichzelf en Haanappel plaatst.

"Er was geen moment dat jij er niet voor mij was. Onze dagelijkse gesprekken ga ik missen. Je was een geweldig mens. Rust zacht lieve vriendin."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!