Esther zit vast op cruiseschip vanwege angst voor cholera-uitbraak

26 februari om 09:30 • Aangepast 5 maart om 02:01
nl
Esther zit al dagen vast op het schip waarmee ze met haar gezin een mooie cruisetocht maakte van het Zuid-Afrikaanse Kaapstad naar het eiland Mauritius, in de Indische Oceaan. Vanwege de angst voor een cholera-uitbraak aan boord ligt het schip Norwegian Dawn nu stil voor de kust van Mauritius, met drieduizend mensen aan boord. "Wij weten niks en dat is vervelend", zegt Esther vanaf het cruiseschip.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Na een reeks gevallen van maag-darmziekten aan boord weigerden de plaatselijke autoriteiten het schip zondag te laten aanmeren in de haven van de hoofdstad Port Louis. Zuidelijk Afrika kampt met een van de ergste cholera-uitbraken in jaren.

"De reis begon nog fantastisch", vertelt Esther maandagochtend in het radioprogramma 'WAKKER!' op Omroep Brabant. Ze is eigenaresse van het Italiaanse restaurant Al Dente in Breda en is op een cruisetrip met haar gezin. "We zijn eerst in Zuid-Afrika geweest, in Stellenbosch. Dat was prachtig, daar zijn we een paar dagen geweest. We hebben mooie safari's gemaakt. In Kaapstad zijn we aan boord gegaan en toen begon het. Op Réunion - een eiland ten oosten van Mauritius - kwamen we niet aan wal."

"De rederij vertelt ons maar heel summier iets."

Esther had niet meteen door wat er aan de hand was. "We kregen heel weinig informatie", legt Esther uit. "Het begint eigenlijk nu pas bij ons in te dalen. De rederij vertelt ons maar heel summier iets. Dat doen ze natuurlijk om te voorkomen dat de tweeduizend gasten in paniek raken."

Bij Réunion werd niets gezegd, alleen dat de autoriteiten geen toestemming gaven om van boord te gaan. Het schip ging door naar Mauritius maar ook daar mocht niemand aan wal. Pas in de ochtend werd duidelijk dat het te maken had met een uitbraak van cholera in Afrika. "Er moeten kweekjes worden opgestuurd en we mogen sowieso tot 27 februari niet van het schip. Misschien moeten we nog tien dagen extra in quarantaine. Dat is alles wat wij weten", aldus Esther.

Ze gaat ervan uit dat de mensen met cholerasymptomen wel in quarantaine zijn geplaatst. "Want iedereen die je hier ziet rondlopen, is in blakende gezondheid.

"Dit is en blijft een luxe probleem."

"Wat ons nu overkomt is vervelend, want volgende week is mijn restaurant volgeboekt en ik weet dus niet of ik op tijd thuiskom. En de internetverbinding hier is afgesloten, we zijn dus een beetje verstoken van nieuws. Maar dit is en blijft een luxe probleem. De gasten hoeven niet verplicht in hun hut te blijven. We mogen op het schip overal lopen. De restaurants zijn open, het zwembad is open."

"Je merkt dat gasten geïrriteerd en kribbig worden."

Het merendeel van de 2184 passagiers zou eigenlijk zondag aan de reis naar huis beginnen. Medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid namen zondagochtend monsters van een vijftiental mensen aan boord. De resultaten van dit onderzoek worden dinsdag verwacht. Volgens de autoriteiten zouden minstens veertien passagiers en één bemanningslid last hebben van diarree en braken.

"Wij nemen straks om twaalf uur gewoon een biertje."

Gelukkig zijn Esther, haar man en dochters van nature positief ingesteld. "We lopen hier met een grote glimlach rond, maar het merendeel van de gasten, tja. Toen het nieuws doorkwam dat we voorlopig niet van het schip mogen - na bijna vijf dagen doelloos dobberen - reageerden mensen toch ontredderd en boos. Voornamelijk omdat we verstoken blijven van informatie. Zondag merkte ik een soort gelatenheid, maar deze maandag merk ik dat gasten geïrriteerd zijn en kribbig worden. Mondkapjes komen weer tevoorschijn. Maar wij nemen straks om twaalf uur gewoon een biertje. Komt goed!"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!