Video

Het regent dat het giet en dat zorgt voor kieren en gaten op het kerkhof

26 februari om 20:00 • Aangepast 8 maart om 02:01
nl
De extreme regen van de afgelopen tijd zorgt op verschillende begraafplaatsen in onze provincie voor problemen. Onder meer in Eindhoven, Helmond en Heeze. Het zand rond de graven wordt weggespoeld en daardoor ontstaan er kieren, gaten en zelfs verzakkingen. Een akelig gezicht en bovendien gevaarlijk voor bezoekers. De begraafplaats in Heeze is daarom al bijna twee maanden dicht.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Terwijl de regen met bakken uit de hemel valt, is Hans Teeven druk bezig met het controleren van de graven op de begraafplaats in Heeze. De beheerder laat zien wat al dat water heeft aangericht. "Kijk, hier is het zand zo ver weggespoeld dat je zelfs onder de deksteen kan kijken," wijst hij. "Door de vele regen is de ondergrond van de begraafplaats helemaal verzadigd. Het is een soort drijfzand geworden dat onder de graven verdwijnt en flinke gaten achterlaat."

Als beheerder gaat Teeven alle graven langs. Met een schep steekt hij in de grond en wrikt wat heen en weer. "Ik controleer zo of de ondergrond nog stabiel is. Als ik weerstand voel, dan is het goed. Maar als ik op en neer kan bewegen met de schep, dan is daar zand weggezakt."

"Zoveel graven waren instabiel dat het niet meer verantwoord was om hier mensen te laten lopen."

Teeven had eerst niet door hoe slecht de begraafplaats er aan toe was. "We dachten dat het maar om een paar graven ging. Daar hebben we toen paaltjes omheen gezet. Tot we erachter kwamen dat het veel erger was. Er zaten zoveel gaten in de grond en zoveel graven waren instabiel dat het niet meer verantwoord was om hier mensen te laten rondlopen. Daarom is de poort nu al bijna twee maanden dicht."

De sluiting was voor veel nabestaanden een heftige beslissing. Teeven: "Er zijn mensen die hier iedere dag komen. Ineens kon dat niet meer. En er zijn mensen die van ver komen, bijvoorbeeld uit Valkenswaard of uit België. Die mensen stonden hier onverwacht voor een dichte poort. Dus die zullen ook wel teleurgesteld zijn geweest."

"Als je rond de graven loopt, kan je wegzakken of vallen door de vele gaten die er zijn."

Toch staat voor de beheerder de veiligheid voorop. "Als je rond de graven loopt kan je echt wegzakken. Of je kan vallen door de vele gaten die er zijn. Als niemand je dan ziet kan je hier heel lang liggen. En dat willen we natuurlijk voorkomen. Maar als we hier aan het werk zijn laten we de poort open zodat mensen de graven toch even onder toezicht kunnen bezoeken."

Samen met een groep vrijwilligers controleert Teeven alle graven en vullen ze zand aan waar dat nodig is. "Dat is bij bijna ieder graf nodig. Gemiddeld hebben we drie of vier kruiwagens zand per graf nodig. Maar bij sommige wel vijf of zes. Dus het is een enorme klus."

Bij de begraafplaats stopt net op dat moment een vrachtwagen. "Dat is al de negende vrachtwagen die zand komt storten," verzucht Teeven.

"Wij willen graag dat de doden hier weer netjes liggen."

Toch heeft hij hoop dat de begraafplaats over een paar dagen weer open kan. Al weet hij dat zijn werk er voorlopig nog niet op zit. "Als de zon straks gaat schijnen dan gaat de modder inklinken. En dan zullen we alles nog een keer met zand moeten aanvullen."

Maar hij houdt goede moed. "Wij willen graag dat de doden hier weer netjes liggen. Daar doe je het voor."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!