Video

Mandy (21) vangt zoveel vissen dat ze bij de besten van de wereld hoort

6 maart om 12:00 • Aangepast 14 maart om 02:04
nl
Al komt de temperatuur maar net boven het vriespunt uit en valt de regen met bakken uit de lucht, Mandy Swart blijft met een vishengel in haar hand aan de waterkant zitten. De 21-jarige Woudrichemse is niet zomaar een visser, maar één van de besten van de wereld. “Veel mensen denken dat vissen saai is en een kwestie van geluk, maar er zit juist zoveel achter.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Bij sportvissen gaat het erom om individueel of in teamverband in vier uur tijd zoveel mogelijk kilo vis te vangen. “Alle vissen die ik vang, gaan tijdelijk in een leefnet. Na afloop van de wedstrijd wegen we alle vissen en zetten we ze terug. Er gaat geen vis mee voor op de barbecue.”

Als we Mandy spreken, zit ze niet bij het water in haar woonplaats Woudrichem, maar langs een kanaal aan de rand van Amsterdam. “Vanwege de kou bewegen vissen op veel plekken maar weinig. Hier heb je meer zekerheid dat je vis vangt. Het zijn veelal bliekjes of brasems, maar ook af en toe een voorn. Natuurlijk hoop je op een grote vis, maar dat lukt niet altijd.”

"Wij gaan met regen echt niet alles inklappen."

Het waait flink en regelmatig vallen de regendruppels uit het wolkendek. Mandy blijft echter stoïcijns zitten, verscholen onder de capuchon van haar waterdichte jas. “Tijdens internationale toernooien hebben we regelmatig heel mooi weer. Het liefst zit je natuurlijk in het zonnetje, maar in Nederland regent het nou eenmaal vaak. Wij gaan echt niet alles inklappen hoor.”

Naast haar zitkist ligt een flinke verzameling hengels, maar ook een bak met onder andere wormen en grond. “We nemen flink wat spullen mee, het busje zit al snel vol. Al helemaal als mijn broer ook meegaat.”

Mandy krijgt vaak de vraag of vissen eigenlijk wel een sport is. "Met alleen een hengel werpen en rustig afwachten kom je niet ver. Je moet bijvoorbeeld nadenken over de diepte, welk aas je gebruikt en welk voer je in het water gooit. Nee, mijn tactiek ga ik zeker niet verklappen”, zegt ze lachend.

"Een mooie beloning voor mijn harde werk."

Naast diverse Nederlandse titels eindigde Mandy vorig jaar als negende van de wereld. Ook werd ze tijdens het Sportvisserij Nederland Topsportgala verkozen tot Sportvrouw van het jaar. “Een mooie beloning voor mijn harde werk.”

“Ik werk fulltime als administratief medewerker, maar ben daarnaast veel met de sport bezig. Doordeweeks met voorbereidingen en in het weekend met trainingen of wedstrijden. Om heel goed te worden moet je in ieder geval zoveel mogelijk uren aan de waterkant doorbrengen. Met mijn huidige carrière ben ik zeker tevreden, maar mijn ultieme droom is de wereldtitel.”

Mandy Swart werd verkozen tot Sportvrouw van het Jaar. (Foto: Sander Boer)
Mandy Swart werd verkozen tot Sportvrouw van het Jaar. (Foto: Sander Boer)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!