ASML geeft bouw betaalbare huizen financieel zetje: 'Treintje gaat lopen'

28 februari om 13:00 • Aangepast 13 maart om 02:03
nl
ASML gaat de bouw van duizenden betaalbare woningen in de Brainportregio financieel steunen. Daar waar nieuwbouwprojecten zich stroperig voltrekken of zelfs vastlopen, zal de chipmachinefabrikant een zetje geven. De opmaat naar een versnelde bouwspurt start in Veldhoven, de thuisbasis van ASML. Samen met projectontwikkelaars worden dit jaar 130 huurappartementen opgetrokken. Woensdag zijn de handtekeningen gezet.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

Het is het begin van iets groots. “Het treintje begint nu te lopen. Dit is de eerste en er volgen er meer”, zegt Lucas van Grinsven van ASML.

Vorig jaar werd gesproken over de steun bij 500 woningen, maar ASML wil het nu veel grootser gaan aanpakken. “Er is behoefte aan duizenden betaalbare woningen waarvan wij weten dat we daar een ondersteunende rol in kunnen spelen. Als ik zeg duizenden en je ziet de grootte van dit project, zie je dat er nog heel wat moet gebeuren de komende tijd. We kijken op de termijn van tien tot vijftien jaar”, zegt hoofd maatschappelijke betrokkenheid Lucas van Grinsven van ASML.

Door de enorme groei van ASML en het aantrekken van medewerkers uit het buitenland, is er in de regio een groot tekort aan betaalbare woningen. De 130 appartementen van het project Springplank zijn dan ook bedoeld voor mensen die niet bij ASML werken. “ASML is door de tijd snel gegroeid”, zegt projectleider Frieda Rikkers van ASML. “Die groei legt een druk op de woningmarkt in de hele regio. Niet alleen in Veldhoven, maar ook daarbuiten.”

"We willen onze verantwoordelijkheid nemen."

“In de regio is er een groot tekort is aan betaalbare huisvesting. ASML is zeker niet de enige die groeit. In de hele technieksector in deze regio is er een flinke groei. Het tekort aan betaalbare woningen zorgt ervoor dat veel mensen in de problemen komen. We willen onze verantwoordelijkheid nemen. We willen ons steentje eraan bijdragen."

ASML heeft niet als doel om winst te maken en hoeft ook geen financiële tegenprestatie. Als het project bij oplevering verliesgevend is, neemt ASML een deel van het verlies op zich. Tot 1,84 miljoen euro wil ASML eventuele verliezen opvangen. Aan de andere kant: als de projectontwikkelaars BPD en Van Santvoort winst maken, gaat alles boven de tien procent naar hulporganisatie Brainport voor Elkaar.

ASML gaat zelf geen wijken bouwen. Ook gaat het bedrijf niet over de toewijzing van de appartementen. ASML steunt projectontwikkelaars, deze keer BPD en Van Santvoort. In Veldhoven gaat het om veertig appartementen voor sociale huur en negentig appartementen voor middenhuur. Daarnaast komt er een gemeenschapscentrum en moeten er 130 parkeerplaatsen komen. De bouwplannen aan de Van de Hulstlaan in Veldhoven dreigden eerder vast te lopen. Met de steun van ASML lukt het wel.

"Pas de afgelopen drie jaar is de groei zo versneld."

En zo wil ASML bij vele projecten in de 21 gemeenten van Brainport gaan helpen. “We willen betaalbare huisvestingsprojecten die vastlopen of dreigen vast te lopen net dat zetje geven om ze over de drempel te helpen”, zegt projectleider Rikkers van ASML.

Het is voor het eerst in veertig jaar dat de chipmachinefabrikant een bouwproject in de Brainportregio steunt. “Vijf jaar geleden was het nog geen probleem om een woning te vinden in de regio", zegt Van Grinsven.

"Pas de afgelopen drie jaar is de groei zo versneld en is de omvang van het bedrijf zo groot geworden dat je echt begint te merken. Opgeteld bij de groei van andere bedrijven in Brainport is voor het eerst in veertig jaar een probleem geworden, maar ik vind dat we wel snel hebben gereageerd. Dat vind ik ook wel passen bij de onderneming die we zijn."

Het eerste project in Veldhoven (afbeelding: BPD).
Het eerste project in Veldhoven (afbeelding: BPD).
Hier in Veldhoven moeten de eerste appartementen komen (foto: Rogier van Son).
Hier in Veldhoven moeten de eerste appartementen komen (foto: Rogier van Son).
foto: Rogier van Son
foto: Rogier van Son

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!