Video

Baasjes willen van huisdier af en kloppen aan bij kinderboerderij: 'Dom'

28 februari om 18:00 • Aangepast 13 maart om 02:03
nl
Wat doe je met je huisdier als de vakantie aanbreekt? Het is een vraag waar sommige baasjes niet over nadenken voordat ze eraan beginnen. Dat merken ze bij kinderboerderij Wolfslaar in Breda. Wekelijks komen er mailtjes van mensen die vragen of de boerderij hun huisdier kan overnemen. “Mensen willen van hun verantwoordelijkheid af.”
Profielfoto van Floortje Steigenga
Geschreven door

Een huisdier ‘aanbieden’ bij de kinderboerderij, klinkt heel nobel. Maar coördinator Erik Franken van de kinderboerderij kan er niks mee. “We krijgen wel eens dramatische mails van ouders die zeggen: ‘mijn zoon is te druk met studeren en heeft geen tijd meer om voor het konijn te zorgen, daarom willen we het graag aan jullie schenken’. Dat klinkt of mensen iets goeds willen doen, maar eigenlijk willen ze gewoon niet meer verantwoordelijk zijn.”

Onderdak bij de kinderboerderij wordt vooral gezocht in vakantietijd, merkt Franken. Maar dat kan niet, want daar is geen ruimte voor. En er is nog een belangrijke reden: “We weten hoe gezond onze dieren zijn, met wie ze samen kunnen leven. Andere dieren daar zomaar bijzetten, kan niet. Zelfs al zouden we het willen.”

"Mensen denken niet: hoe nu verder?"

De vele verzoeken frustreren Erik. “Het verbaast me altijd hoe kortzichtig en dom mensen hierin zijn. Je moet goed nadenken waar je aan begint”, vindt de dierenverzorger. Hij vreest dat de mailbox de komende tijd weer volstroomt. “Het is bijna Pasen. Dan vinden veel mensen het leuk om kuikentjes in huis te nemen. Dat zijn bijna altijd hanen. Twee maanden later komen ze hier met die dieren. Ze denken alleen maar: met Pasen is het leuk. Maar niet: hoe nu verder?”

Het blijft niet alleen bij mails. Soms staan mensen al op de stoep om een dier af te geven. “Als we ze dan afwijzen, gebeurt het weleens dat mensen naar het park hiernaast lopen en het dier daar loslaten.”

"Als je eenmaal aan een dier begint, ben jij er verantwoordelijk voor."

Niet alleen in het park naast de kinderboerderij worden de dieren losgelaten. Erik wijst naar het konijnenverblijf: "Hier vinden we soms ineens meer konijnen. Mensen nemen gewoon een grote boodschappentas mee waar ze konijntjes in doen. De tas legen ze dan hier boven het hek."

Erik hoopt dat baasjes eerst goed nadenken voordat ze aan een huisdier beginnen. “Dierenopvangen zitten vaak ook tjokvol. Als je eenmaal aan een dier begint, ben jij er verantwoordelijk voor. Bezint eer ge begint.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!