Video

Buurt ziet komst McDonald's niet zitten: 'Levensgevaarlijk op deze plek'

29 februari om 20:30 • Aangepast 15 maart om 02:00
nl
Als het aan McDonald’s ligt is Deurne de volgende plek waar een grote gele M verschijnt. Maar veel buurtbewoners zitten niet op de populaire hamburgertent te wachten. De zaak zou midden in een woonwijk komen. Een petitie tegen de komst ervan is inmiddels al ruim 1400 keer ondertekend. "We zijn niet tegen de McDonald’s, maar wel op deze plek", zegt Maarten van Ooij van de dorpsraad.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Op het terrein van partycentrum Van der Putten prijkt een groot spandoek met daarop ‘McNee’. Op die plek heeft McDonald’s een vergunning aangevraagd voor een nieuwe vestiging met een Drive Thru. De projectontwikkelaar deed een aanbod voor de grond bij de eigenaar van de feestzaal, Wies van der Putten. Die wist toen nog niet wat er zou komen, maar wist dat een aanbod van zo’n partij niet mals was en ging akkoord.

"Duizend voertuigen in een weekend levert levensgevaarlijke situaties op."

Maar bewoners in de wijk Walsberg staan niet te springen om Big Mac's en Happy Meals op loopafstand. "Ik ga niet ontkennen dat ik ook weleens bij de McDonald’s kom, maar nu even niet", zegt Stefan Aspers. Hij woont recht tegenover de feestzaal en vindt het een groot doemscenario als de plannen doorgaan.

"We krijgen overlast van het verkeer en van de frietgeur. Er belandt zwerfafval in de wijk. En dan nog het ongedierte wat erop af komt", zegt hij. "In januari was er nog een McDonald’s in Zuid-Holland waar een rattenplaag was. Dat wil je gewoon niet voor je deur hebben."

Het grootste bezwaar van de buurt: de verkeersveiligheid. "De kruising hier is al erg onoverzichtelijk. Duizend auto's in een weekend levert levensgevaarlijke situaties op", vindt Maarten van Ooij van dorpsraad Walsberg. Hij verwacht bovendien opstoppingen op de naastgelegen N270 die van Helmond naar Limburg loopt. "De oprit is simpelweg te kort voor veel verkeer."

"Ik ken in Nederland geen enkele Mc die in een woonwijk ligt."

Ook de gemeenteraad is niet blij met de plannen. Dinsdag werd er unaniem een motie aangenomen, die de gemeente de opdracht geeft om de verkeersveiligheid te onderzoeken. "Een McDonald’s in Deurne is prima, maar niet op deze locatie", zei Frank van Tilburg van de lokale partij Transparant.

Ruud Kuijpers van DeurneNU benadrukte dat er veel schoolkinderen op die route fietsen. "Het gaat regelmatig bijna mis en soms zelfs helemaal." Hij stipte aan dat fastfoodrestaurants meestal op industrieterreinen worden geplaatst en niet in woonwijken. De partijen willen dat de gemeente samen met McDonald’s op zoek gaat naar een andere locatie.

Inmiddels hebben ruim 1400 tegenstanders een petitie tegen de komst van de hamburgerzaak getekend. Die werden dinsdag overhandigd aan de burgemeester. De dorpsraad en bewoners zijn blij dat ze de gemeenteraad mee hebben, maar vrezen dat het nog een heel gevecht zal worden.

Aspers en Van Ooij vrezen dat de gemeente maar beperkte middelen heeft om een McDonald’s te kunnen weren. "Maar we hopen op gezond verstand", zegt Van Ooij. "Ik ken in Nederland geen enkele Mac die in een woonwijk ligt, dus daarin denk ik dat er mogelijkheden moeten zijn."

Een woordvoerder van McDonald's Nederland laat weten dat ze de zorgen van de bewoners serieus neemt. "Ook wij streven naar een verkeersveilige situatie. Bij de vergunningsbeoordeling zal dit aspect altijd door de gemeente worden beoordeeld."

De bewoners hebben een groot protestspandoek op de locatie neergezet (foto: Omroep Brabant).
De bewoners hebben een groot protestspandoek op de locatie neergezet (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!