Presley is de eerste 'husky' die opgeleid wordt tot hulphond

2 maart om 14:04 • Aangepast 15 maart om 02:03
nl
Presley is niet zomaar een hond. Als een van de eersten in zijn ras wordt hij opgeleid tot hulphond van zijn baasje Petry. "Zodra hij zijn gele hesje aanheeft, verandert hij."
Profielfoto van Sami Kappe
Geschreven door
Sami Kappe

Dagelijks worstelt de 23-jarige Petry uit Son en Breugel met haar angststoornis. De drempel om naar buiten te gaan is groot. Maar sinds ze een hond heeft moet ze wel. Ze vertelt: "Dat was eigenlijk de reden om hem aan te schaffen. Een hond moet je uitlaten. En met een angststoornis ben je toch eerder geneigd om de hele dag binnen te blijven."

"Door zijn ras wilde bijna niemand Presley opleiden"

Op advies van haar huisarts ontstond het idee om hem te trainen tot hulphond. Best apart, want meestal zijn dat labradors of golden retrievers. "Ik kreeg vaak 'nee' te horen. Door zijn ras wilde bijna niemand Presley opleiden." Totdat ze bij stichting TeamDogs terecht kwam. "Die keken meer naar het contact tussen mij en Presley. Luistert hij naar commando's? En kan hij focussen wanneer het nodig is?" Hij liet zien dat 'ie er echt voor wil werken. Sinds een week zijn ze begonnen met de twee jaar durende training.

De kosten voor de opleiding van Presley worden niet vergoed. Dat verschilt per gemeente. Daarom is Petry een crowdfunding gestart, in de hoop het benodigde bedrag op te halen voor zijn training.

"Tot nu toe pikt hij de lessen snel op"

Presley leert nu de eerste signalen te herkennen van een paniekaanval. Petry: "De meeste mensen beginnen dan te huilen, of onrustig te bewegen. We bootsen dat na, zodat hij leert om op zo'n moment rustig tegen me aan te liggen. Tot nu toe pikt hij de lessen snel op."

Zo'n aanval kan op ieder moment voorkomen. Al sinds haar vijftiende heeft ze er last van. Ze hoopt dat Presley haar in de toekomst weer een beetje vrijheid terug kan geven. "Al blijft het een husky-achtige hond die in zijn pubertijd zit. Hij kan eigenwijs zijn", geeft ze toe. "Maar zodra hij zijn gele hesje aanheeft, verandert hij."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!