Ploeteren met gammele bus om 'goede-doel-dierenvoer' aan te leveren

3 maart om 16:47 • Aangepast 15 maart om 02:00
nl
Bij de dierenvoedselbank zitten ze met de handen in het haar. Ze hebben een bus voor het ophalen van dierenvoer dat ze her en der kunnen ophalen, maar die is oud en gaat steeds stuk. "Nu is de radiator weer kapot. We hebben de bus sinds 2022 en sinds die tijd hebben we al drie keer de kostprijs betaald aan reparaties", vertelt Shanon Schepens van de stichting die in Sint-Michelsgestel zit.
Profielfoto van Mariëlle Bijlmakers
Geschreven door

Ze kunnen de bus niet missen bij de stichting Dierennoodhulp Noord-Brabant/Pet Support zoals het goede doel voluit heet. Het voer dat ze her en der door de provincie kunnen ophalen weegt honderden kilo's met uitschieters tot over de duizend kilo. "We gebruiken soms privé-auto's, maar dan moet je drie keer op en neer rijden", aldus Schepens.

Niet alleen de afstand die de vrijwilligers moeten afleggen is een probleem, want ze sjouwen zich een breuk aan al die zakken voer: "Wij hoeven niet meer naar de sportschool voor krachttraining", grapt Schepens.

"Het wordt steeds lastiger en de nood wordt groter."

"Op korte termijn hopen we een grotere bus te kunnen betalen, maar als we steeds uitgaven aan reparaties hebben schiet het niet op", klaagt Schepens. "Het wordt steeds lastiger en de nood wordt groter. Vorige maand zijn er in Eindhoven 30 aanvragen bij gekomen." De stichting beslaat een groot gebied in de provincie. Van Oss tot Eindhoven komen er aanvragen binnen voor dierenvoer, maar ook meldingen van dierenwinkels die voer willen doneren.

"Maar we werken ook samen met andere organisaties", gaat Schepens verder. "Zo helpen we ook dak- en thuislozen met huisdieren en in Oss werken we met Bon Appetit, dat voedselpakketten maakt voor oudere minima." En daar blijft het niet bij. "Komende week openen we in Vught een nieuw uitgiftepunt. We hebben een paar honderd mensen die we aan dierenvoer helpen. Armoede is overal."

"Het houden van huisdieren mag niet alleen voor een klein gezelschap rijken worden"

Daarom wil de stichting graag een nieuwe bus, met een grote laadklep. Ze verwachten dat daar tien tot 15.000 euro voor nodig is. Extra zuur als ze dan geld moeten uitgeven aan reparaties aan de oude bus. "We krijgen nul-komma-nul euro subsidie van gemeenten, we moeten het echt hebben van giften", rekent Schepens voor.

De stichting gaat fondsen die goede doelen helpen aanschrijven om steun te vragen. "We hebben gelukkig vaste donateurs en er zijn veel grote dierenvrienden. Het mag ook geen luxeprobleem worden. Huisdieren kunnen meer betekenen dan een psycholoog, het houden van huisdieren mag niet alleen voor een klein gezelschap rijken worden", aldus Schepens.

Mensen die een bijdrage willen leveren voor een geschikte auto voor de dierenvoedselbank, kunnen dat doen via de site van de dierenvoedselbank.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!