Einde aan traditie: palmpasenoptocht heeft zijn langste tijd gehad

6 maart om 13:00 • Aangepast 15 maart om 02:01
nl
Een oude traditie is langzaam maar zeker aan het verdwijnen in onze provincie. De palmpasenoptocht was altijd een populaire gebeurtenis op de zondag voor Pasen, maar in veel dorpen en steden is dat al lang niet meer zo. Ook in Boxtel gaat het festijn dit jaar voor het eerst niet door. "De jeugd komt niet meer naar de kerk."
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

De palmpasenoptocht is altijd op de zondag voor Pasen. De intocht van Jezus Christus in Jeruzalem wordt dan gevierd. De laatste jaren was het in Boxtel vooral bedoeld als lentegroet aan de burgemeester.

"Normaal komen kinderen uit alle hoeken meedoen", vertelt Eric van Antwerpen, organisator van de optochten. "Tientallen, vroeger zelfs honderden, kinderen lopen met palmpaasstokken en zingen een liedje. Die stokken zijn mooi versierd met brood erin, mooie kleuren en kralen erop geplakt. Het was altijd een kleurrijke optocht."

"Vroeger deden honderden kinderen mee."

Het was meer dan zestig jaar lang een terugkerend evenement in Boxtel. Dit jaar komt er voor het eerst geen optocht. "We hebben afgelopen jaren gezien dat het aantal deelnemers schrikbarend terugloopt. Vroeger deden honderden kinderen mee. Vorig jaar slechts tien", vertelt Van Antwerpen.

Ontkerkelijking doet de optocht volgens hem de das om. "Het komt van origine natuurlijk uit de kerk. Daar hebben ze last van leegloop. De jeugd komt niet meer naar de kerk, communies bijvoorbeeld zien we bijna niet meer. Terwijl vroeger bijna iedereen zijn communie deed. Dus daaraan zie je al dat het terugloopt." Ook heeft het volgens de organisator nog een andere reden: "Mensen met een migratieachtergrond kennen het vaak ook niet."

"Ik hoop dat we toch een lentegroet kunnen houden."

Van Antwerpen hoopt in plaats van de optocht een andere activiteit te kunnen organiseren. "We zijn in overleg met de burgemeester. Ik hoop dat we volgend jaar toch iets van een lentegroet kunnen houden", geeft hij aan.

Maar zoals Palmpasen ooit was, zal het in Boxtel volgens hem 'helaas' niet meer worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!