Tegenvallers nekken wandelmars '80 van de Langstraat': 'Een nachtmerrie'

7 maart om 10:30 • Aangepast 15 maart om 02:03
nl
Lopers die al uitkeken naar de Waalwijkse wandelmars '80 van de Langstraat' moeten een jaar langer wachten. De organisatie heeft door gestegen kosten, minder inkomsten en een tekort aan vrijwilligers een streep gezet door de editie van dit jaar in september. "De moeilijkste beslissing ooit en een nachtmerrie voor iedereen die betrokken is of zich betrokken voelt bij De 80", zo omschrijft de organisatie het besluit.
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

Op 13 en 14 september volgend jaar gaat de zogenoemde Kennedymars wel door.

"Er zijn te veel grote uitdagingen die zich niet op korte termijn laten oplossen", licht de organisatie het besluit toe. Het was een optelsom die het stichtingsbestuur tot deze beslissing heeft gebracht. Vooral het wegvallen van vrijwilligers en sponsorgeld maken het organiseren van de wandelmars dit jaar onmogelijk. "Ondanks de fantastische inzet en inspanningen van velen hebben we op beide fronten een groot tekort. Dat gaat wringen. Zeker als de regels voor je evenement alleen maar strenger worden én de kosten hierdoor fors stijgen."

Als voorbeeld noemt de organisatie het inhuren van betaalde EHBO'ers. Door strenge normen voldoen veel EHBO-vrijwilligers niet meer aan de eisen om ingezet te mogen worden voor een wandelevenement als de '80 van de Langstraat'. Maar ook klimaatverandering maakt het organiseren duurder. Zo heeft de snikhete editie van vorig jaar volgens de voorzitter 'klauwen met geld gekost'. Dit bijvoorbeeld door een verdubbeling van het aantal waterpunten en het plaatsen van verneveldouches langs de route.

"We hebben momenteel 450 vrijwilligers, dat moeten er minimaal 750 worden."

Dat er steeds meer vrijwilligers nodig zijn om het evenement op te zetten, maakt het ook niet makkelijker. Toch zegt de organisatie niet bij de pakken neer te gaan zitten. "Als stichting zetten we alles op alles om het aantal sponsoren en vrijwilligers te vergroten. We hebben momenteel 450 vrijwilligers, dat moeten er minimaal 750 worden. Ook zijn we met hoofdsponsor Rabobank in gesprek over het aflopende contract”.

Lopers die zich al hebben ingeschreven voor de editie 2024, krijgen van de organisatie een persoonlijk bericht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!