Video

Javier L. schiet kwelgeest dood bij benzinepomp: 22 jaar celstraf geëist

8 maart om 15:27 • Aangepast 19 maart om 02:00
nl
"Vandaag, vandaag, vandaag! Vandaag is jouw dag." Tilburger Javier L. (42) kon maar één ding bedenken toen dat tegen hem werd gezegd: vandaag ga ik eraan. Hij werd, naar eigen zeggen, al twee jaar bedreigd door de broers Ludson en Lutgardo S. en zag geen andere uitweg meer. Hij kreeg een pistool en schoot die op 21 december 2022 leeg op een van zijn kwelgeesten. Justitie eiste daar vrijdag een celstraf van 22 jaar voor, maar Javier verklaarde dat hij niet anders kon. “Het was zij of ik.”
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

De beelden van de schietpartij werden vrijdag vertoond in de rechtbank. Het was schokkend om te zien hoe de drie rivalen elkaar tegenkwamen bij een benzinepomp aan de Ringbaan Oost in Tilburg en een van hen met zeven schoten werd gedood. Om deze gewelddadige confrontatie heen staan zeker drie andere mensen te tanken. Ook zijn er mensen in de shop van het drukke tankstation.

Rapper Boechi
Javier L. stond bij het tankstation met vrienden wat na te praten over de dienst voor de doodgeschoten Tilburgse rapper Boechi, die die middag in het Willem II-stadion was herdacht. Daar was ruzie ontstaan tussen de broers en Javier en daar was hem verteld dat vandaag de dag was. De zoon van Javier was nog tussenbeide gesprongen en had een vuurwapen gezien in het tasje van Ludson.

Rond zes uur die avond kwamen Lutgardo, Ludson en nog iemand met de auto aan bij het tankstation en parkeerden bij een pomp. Lutgardo stapte uit en liep naar de shop. Ludson stapte ook uit, maar bleef naast de auto staan. Op de beelden was te zien dat Lutgardo zich ineens half omdraait en naar Javier en zijn vrienden kijkt.

'Wat ga jij doen?'
Volgens Javier heeft Lutgardo toen gezegd: "Wie gaat ons nou tegenhouden? Flikker, wat ga jij doen?" Op het moment dat zijn linkerhand in zijn jaszak stak, vermoedde Javier dat hij beschoten zou worden. Daarop trok hij zelf zijn wapen dat hij die middag van een vriend had gekregen.

Lutgardo draaide zich om en zette het op een lopen. Ludson, die nog bij de auto stond, rende ook weg, maar koos ervoor om links om de auto en de benzinepompen heen te lopen. Al rennend schoot Javier op zijn rivaal. Eerst raakte hij hem in zijn kuit, daarna in drie keer in zijn bovenlijf en arm. Ludson viel op de grond en bleef roerloos op zijn buik liggen. Javier boog zich over hem heen en schoot hem nog drie keer in nek en achterhoofd. De laatste twee schoten bleken dodelijk.

Schokkende afrekening
Dat het een schokkende afrekening lijkt, net als in een film, daar was ook schutter Javier L. het mee eens. “Maar, ik kon niet anders. Het was zij of ik.” Suggesties van de rechters om te zoeken naar andere mogelijkheden, zoals zelf weglopen, wuifde Javier weg. De rivalen stonden onverwacht tegenover elkaar en nu was er niemand die ertussen sprong, zoals die middag nog bij het Willem II-stadion.

Lutgardo verklaarde eerder dat Javier ook op hem schoot, maar volgens Javier klopt dat niet. Hij was vooral bang voor Ludson omdat die een wapen zou hebben. “Als hij rechtdoor was gerend, zoals zijn broer, was dit niet gebeurd”, zei Javier. “Maar hij rende om de pomp heen en ik was bang dat hij mij van achteren zou beschieten.”

Jarenlange ruzie
De moord op Ludson zou zijn voortgekomen uit een jarenlange ruzie tussen de broers en Javier. Ludson zou bij een aanrijding schade hebben gemaakt aan de auto van Javier en de afwikkeling zorgde voor veel ellende. De broers, die hij vaak tegenkwam in Tilburg, lieten steeds blijken dat ze hem zouden pakken, zo vertelde Javier.

De vete kwam tot een climax na de moord op rapper Boechi. Eerst tijdens een stille tocht voor Boechi. Toen kwam het al tot een confrontatie op het Verdiplein in Tilburg-Noord. Een tweede confrontatie volgde al snel bij de herdenkingsdienst. Daar liepen de gemoederen zo hoog op dat omstanders de kemphanen uit elkaar moesten houden. Javier kreeg daar een pistool van een onbekend gebleven vriend voor zijn veiligheid. Een paar uur later gebruikte hij dat pistool ook daadwerkelijk bij het benzinestation.

Kille executie
De officier van justitie gaat uit van een kille, berekende executie bij een druk tankstation en wasstraat. Javier had volgens haar genoeg keuzes, maar hij koos ervoor om meteen de confrontatie aan te gaan met een pistool. De officier betoogde dat de mannen stonden te wachten op de broers en dat er iemand op de uitkijk stond op de vluchtroute.

Een wederzijdse vriend die in de auto van Ludson zat, gedroeg zich opvallend rustig na de moord, alsof hij niet verrast was door de aanslag, zo meende de officier. En ook vond zij het raar dat Javier nog een stuk achter Lutgardo aan rende, terwijl hij steeds verklaarde zo bang te zijn voor hem.

Diepe sporen
Geen van beide broers had een pistool bij zich toen Javier zijn wapen trok bij de benzinepomp. Bij de familie en andere nabestaanden heeft de moord diepe sporen achtergelaten. De moeder van het slachtoffer werd onwel na het vertonen van de beelden tijdens de zitting en moest de zaal uit. In totaal eisten nabestaanden ruim 3,5 ton aan schadevergoeding.

Geen opzet
De advocaat van Javier zag geen berekende moordenaar. Hij zag een bange man, die al jaren door twee zware criminelen werd bedreigd en van wie bekend was dat ze met vuurwapens rondliepen.

Lutgardo schoot al eens iemand dood bij een overval in 2011 en zit nu vast voor het regelen van twee filmers van de aanslag op Peter R. de Vries. Tegen hem is onlangs 14 jaar cel geëist.

Volgens de advocaat heeft Javier Ludson weliswaar gedood, maar was dit nooit gepland. Javier vreesde er juist zelf voor om neergeschoten te worden door de broers. En het is volgens de advocaat eerder zo dat de twee broers naar Javier op zoek waren en dankzij een tip bij de benzinepomp uitkwamen, waar Javier en zijn vrienden altijd rondhingen. En zo ontstond de confrontatie, waarbij Javier moest kiezen: zij of ik.

De rechtbank doet uitspraak in deze zaak op 22 maart.

Beelden van het opstootje na de herdenkingsdienst. Javier (witte trui) en Lutgardo (zwarte jas) maken hier ruzie:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!