Experiment met kleiner stembiljet tijdens Europese verkiezingen in juni

11 maart om 07:30 • Aangepast 22 maart om 02:01
nl
Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni wordt in vijf gemeenten, waaronder Boekel, voor het eerst gestemd met een kleiner en handzamer stembiljet. Het gaat om een proef.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Er is al getest met het nieuwe model. De stemmen die op donderdag 6 juni met het nieuwe biljet worden uitgebracht, tellen gewoon mee voor de uitslag van de verkiezing van het Europees Parlement. De Jonge wil de verkiezingen 'nog toegankelijker' maken. "Als het experiment goed verloopt, willen we zo snel mogelijk de wet aanpassen, zodat met de gemeenteraadsverkiezingen in 2026 iedereen kan stemmen met het nieuwe stembiljet."

Kandidaatnummers
Het huidige biljet is erg groot en voor kiezers en stembureauleden lastig te lezen en te hanteren. Ook vragen gemeenten al langer om een nieuw biljet dat sneller te tellen is. Voor kiezers met een visuele beperking is het formulier ook toegankelijker, omdat het beter te gebruiken is in combinatie met een hulpmiddel zoals audio-ondersteuning.

Het biljet is even groot als de voorpagina van een krant. Op de bovenste helft staan de logo's en namen van de partijen. Op de onderste helft staan nummers van kandidaten. Er staan geen namen meer van kandidaten op. Die namen liggen in een overzicht in het stemhokje en die lijst krijgt iedereen ook thuis gestuurd.

Beeld: BZK.
Beeld: BZK.
Beeld: BZK.
Beeld: BZK.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!