Video

Schaarsgeklede dragqueen blijkt wethouder te zijn: ‘Heb lang getwijfeld'

11 maart om 20:38 • Aangepast 22 maart om 02:00
nl
De Eindhovense wethouder Rik Thijs verraste dit weekend vriend en vijand met een gewaagd optreden waarbij hij was getransformeerd tot dragqueen. In een hoog uitgesneden pakje en in knalroze laarzen tot over de knie verscheen hij zondag als Miss Polly Emerald bij een brunch in hotel The Social Hub. Voor één keer, om een statement te maken. “De wereld is al grijs genoeg”, reageert Thijs maandag.
Profielfoto van Rochelle MoesProfielfoto van Studio040
Geschreven door

De GroenLinks-wethouder was zondag dé grote verrassing van de Drag Brunch. Dat is een evenement dat eens in de twee maanden wordt georganiseerd door stichting Queer 040. Terwijl hij het nummer 'River Deep, Mountain High' in de uitvoering van Céline Dion playbackte, danste Thijs sexy tussen het etende publiek door.

Het mystery-optreden van Thijs was geïnspireerd op het RTL programma Make Up Your Mind, waarin BN'ers zich laten transformeren tot dragqueen. De organisatie wilde stunten door een bekende Eindhovenaar mee te laten doen en vroeg de wethouder om voor één keer uit zijn comfortzone te stappen.

"Vanwege mijn rol als wethouder realiseerde ik me dat er veel negatieve reacties konden komen."

“Ik heb daar lang over getwijfeld”, zegt Thijs. “Vanwege mijn rol als wethouder realiseerde ik me ook dat er veel negatieve reacties konden komen. Zeker in een tijd dat de haat richting diverse mensen nadrukkelijk aanwezig is”, zegt de wethouder. Hij is zelf homoseksueel en is al een keer uitgescholden toen hij met zijn vriend over straat liep.

Toch besloot de wethouder het te doen. Met zijn optreden wil Thijs de LHBTQ+ gemeenschap in Eindhoven een hart onder de riem steken. Na zijn optreden benadrukte hij nog eens hoe belangrijk deze steun is vanwege de aanhoudende agressie tegen mensen met een andere geaardheid. In Eindhoven werd onlangs een regenboogvlag verbrand door voetbalsupporters. En in het pand van belangenorganisatie COC werden mensen belaagd.

“Als ik me tegen laat houden om de negatieve reacties, is dat precies de reden om het wel te doen”, vertelt Thijs. “Dus op een gegeven moment dacht ik, laat ik het maar doen. Als een statement naar de gemeenschap. De wereld is al grijs genoeg.”

"Ik heb tot nu toe alleen maar positieve reacties gehad."

Toen de ware identiteit van de Miss Polly werd onthuld, was de verrassing groot. Zelfs de dertien vrienden van Rick Thijs die in de zaal zaten, hadden geen flauw idee dat de wethouder achter die vermomming zat. “Ik had vooraf tegen ze gezegd dat ik wat later zou zijn en ze halverwege de show zou zien”, lacht de wethouder. “Eén vriendin dacht me te herkennen en zei dat tegen de rest, maar de anderen geloofden het niet.”

Tot nu toe heeft Thijs alleen maar positieve reacties gehad. “Over hoe stoer het is en hoe belangrijk het is dat iemand in mijn positie dit doet. Ik was bang dat collega’s daar misschien anders over zouden denken, maar gelukkig heb ik dat nog niet gehoord.”

We zullen Rik Thijs trouwens niet vaker als Miss Polly Emerald zien optreden. “Het was leuk om een keer te doen, maar dit is geen hobby van mij”, zegt hij. “Het is ook meer dan een pruik op doen en een panty aan, er zit echt veel tijd in. En dit is niet iets wat je voor de lol af en toe doet. Daarmee zou ik de kunstvorm te kort doen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.