Video

Zorgen om gasleiding die dreigde te knappen: 'Kon grote vuurbal ontstaan'

13 maart om 11:41 • Aangepast 22 maart om 02:00
nl
Het gebied bij de High Tech Campus in Eindhoven werd woensdagochtend in een omtrek van tweehonderd meter afgezet omdat een gasleiding dreigde te bezwijken. Met een kraan werd de leiding ondersteund, maar de situatie bleef volgens de veiligheidsregio onstabiel. Aan het einde van de middag werd het gas afgefakkeld. Rond half negen 's avonds werd het gebied weer vrijgegeven.
Profielfoto van Rochelle MoesProfielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

De grond onder een dertig centimeter dikke gasleiding was doorgezakt, mogelijk door een lekkage. Een deel van de gasleiding had daardoor geen ondersteuning meer en boog door. Boven de leiding hing nog een installatie. Als die verder zou zakken, zou de gasleiding bezwijken.

“Als dat gebeurt komt er een grote gaswolk vrij, die direct ontbrandt tot een vuurbal”, legde woordvoerder Frank Poels van de brandweer uit. “Daardoor zouden mensen in de buurt brandwonden kunnen oplopen en dat willen we voorkomen.” Zover is het uiteindelijk niet gekomen.

Huizen ontruimd en snelwegen dicht
De Veiligheidsregio benadrukte dat er geen sprake was van een gaslek. Ze bereidde zich wel voor op het ernstigste scenario. Daarom gingen de naastgelegen snelwegen, een gecombineerd stuk A2 en A67, in beide richtingen dicht. Dat gold ook voor de N2. De snelwegen rondom Eindhoven stonden de hele middag volledig vast.

Er waren drie huizen ontruimd in het gebied waar de wind naartoe ging. Sportclubs in de omgeving werden ontruimd. Ook zijn er twee NL Alerts verstuurd naar mensen in de omgeving. Het advies was om ramen en deuren gesloten te houden. Een groot deel van de High Tech Campus was dicht. Werknemers daar hadden te horen gekregen dat ze binnen moeten blijven.

Hijskraan moet soelaas bieden
Aan het einde van de middag is een speciale kraan van drie meter breed vanuit Nederweert naar Eindhoven gekomen. Die ondersteunde de installatie, zodat de gasleiding beschermd was. Enexis fakkelde ondertussen de leiding af. Dat betekent dat ze de leiding leeg lieten lopen of leeg lieten branden met grote vlammen op gecontroleerde punten.

Iets na half negen waren de problemen verholpen en werden de snelwegen weer vrijgegeven.

Wachten op privacy instellingen...
Een deel van de gasleiding heeft geen ondersteuning meer (foto: Dave Hendriks/SQ Vision).
Een deel van de gasleiding heeft geen ondersteuning meer (foto: Dave Hendriks/SQ Vision).
Foto: Dave Hendriks/SQ Vision
Foto: Dave Hendriks/SQ Vision

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!