Video

Gevaar door verzakte gasleiding geweken: dit gaat er nu gebeuren

13 maart om 16:25 • Aangepast 22 maart om 02:03
nl
De verzakte gasleiding langs de A2 bij Eindhoven veroorzaakt geen gevaar meer. De problemen zijn sinds woensdagavond onder controle. Dat meldt de gemeente Eindhoven. Het werk rondom de leiding gaat nog wel door, om verdere problemen te voorkomen.
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

De plek van de gasleiding is nog wel afgesloten. Er wordt een grote kraan geplaatst, waarmee een waterpomp in de buurt van de gasleiding wordt opgetild. Dat moet ervoor zorgen dat de leiding niet verder wordt beschadigd door de pomp, zegt de brandweer tegen een verslaggever van Omroep Brabant.

Een defect aan die pomp heeft vermoedelijk alle problemen veroorzaakt. Door dat defect kwam er enorm veel water vrij en daardoor zou zand rondom de gasleiding zijn weggespoeld, zo leggen medewerkers van waterschap De Dommel aan een verslaggever van Omroep Brabant uit.

De kraan blijft mogelijk meerdere dagen staan om de pomp op z'n plek te houden.

Deze kraan, die woensdagmiddag vanuit Nederweert naar Eindhoven kwam, moet de pomp op z'n plek houden (foto: Collin Beijk/Omroep Brabant).
Deze kraan, die woensdagmiddag vanuit Nederweert naar Eindhoven kwam, moet de pomp op z'n plek houden (foto: Collin Beijk/Omroep Brabant).

Geen ondersteuning van gasleiding
De problemen ontstonden woensdagochtend nadat zand onder de dertig centimeter dikke gasleiding was weggespoeld. Daardoor had een deel van de leiding geen ondersteuning meer.

De leiding boog door, waardoor die kon bezwijken. Dat zou een grote gaswolk kunnen veroorzaken met een vuurbal tot gevolg.

Zover kwam het niet. Wel werd uit voorzorg een gebied van tweehonderd meter rondom de doorgebogen leiding afgezet. Ook gingen de naastgelegen snelwegen, een gecombineerd stuk A2 en A67, in beide richtingen dicht. Dat gold ook voor de N2.

Afgefakkeld
Het gas dat nog in de leiding zat, werd vanaf halfvijf afgefakkeld. Daardoor kon de vijfhonderd kubieke meter gas gecontroleerd ontsnappen en ontbranden Dat zorgde voor een grote steekvlam. Het affakkelen was rond halfnegen klaar, waarna de wegen weer open konden.

In deze video van woensdagmiddag legt de brandweer uit waarom de gasleiding voor problemen zorgde:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!