14 jonge kinderen besmet met de mazelen bij uitbraak in regio Eindhoven

14 maart om 16:40 • Aangepast 27 maart om 02:01
nl
In Eindhoven en omgeving zijn de afgelopen tijd veertien kinderen besmet met de mazelen. De GGD Zuidoost-Brabant spreekt van een uitbraak. De kinderen hebben een gemiddelde leeftijd van vijf jaar en waren niet gevaccineerd. Naast de veertien kinderen is ook een ongevaccineerde volwassene besmet.
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

De patiënten zijn er volgens GGD-arts Ronald ter Schegget flink ziek van geworden. Maar niemand verkeert in levensgevaar, en een flink aantal is inmiddels hersteld.

De GGD is volgens het RIVM meteen een bron- en contactonderzoek gestart. Ouders van de school waar de kinderen naartoe gaan, zijn door de GGD geïnformeerd.

De eerste besmetting kwam half februari aan het licht. "We hebben niet kunnen vaststellen hoe die persoon het heeft opgelopen, maar het moet natuurlijk ergens zijn gebeurd. Die patiënt ervoor hebben we niet in beeld", zegt Ter Schegget. De meeste gevallen zijn in de laatste tien dagen vastgesteld. Sommige patiëntjes zijn broers of zussen van elkaar.

Scholen
Drie scholen in de regio hebben meer dan één kind met mazelen. De besturen en de ouders zijn daarover geïnformeerd, maar de GGD wil niet zeggen welke scholen dat zijn en in welke plaatsen, de dienst vindt dat niet relevant.

De GGD wil ook niet zeggen of er een band is tussen de besmette volwassene en kinderen.

Risico op verspreiding
Door de dalende vaccinatiegraad neem het risico op verspreiding toe, meldt de GGD Zuidoost-Brabant in een persbericht. Bij het RIVM zijn sinds begin dit jaar achttien meldingen van de mazelen die vooral in het zuiden van Nederland voorkwamen in verschillende clusters.

De GGD Brabant-Zuidoost adviseert mensen die ongevaccineerd zijn en klachten hebben als ‘koorts én huiduitslag’ thuis te blijven en telefonisch contact op te nemen met de huisarts.

Hoogste aantal besmettingen
Met de uitbraak rond Eindhoven is nu al sprake van het hoogste aantal besmettingen sinds 2019. Toen kregen volgens de RIVM-cijfers 83 mensen in Nederland de mazelen.

De laatste grote mazelenuitbraak in Nederland was in 2013 en begin 2014. Toen werden enkele duizenden mensen ziek. Ruim 180 mazelenpatiënten moesten worden opgenomen in het ziekenhuis, laten cijfers van het RIVM zien.

De afgelopen jaren waren er weinig gevallen. Vorig jaar registreerden gezondheidsdiensten er slechts zeven in totaal. Dat aantal is dus nu al overtroffen. In de coronajaren waren er ook amper besmettingen.

Mazelen in Europa
In andere landen in Europa gaat het virus dat de mazelen veroorzaakt al langer rond. In Oostenrijk, Liechtenstein en Roemenië waren vorig jaar opgeteld al enkele duizenden gevallen gemeld.

De Europese gezondheidsdienst waarschuwde onlangs nog dat het aantal besmettingen waarschijnlijk zal toenemen.

Over de mazelen

Mazelen is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte begint plotseling, met klachten als koorts, niet lekker voelen, niezen en hoesten. Daarbij hebben besmette mensen meestal ook ontstoken ogen. Na drie tot zeven dagen komen vlekjes op de huid.

In Nederland worden kinderen vanaf veertien maanden gevaccineerd tegen de mazelen, maar dat is niet verplicht. Klachten blijven vaak relatief mild, maar soms verloopt de ziekte zeer ernstig. Ongevaccineerde jonge kinderen, ongevaccineerde zwangere vrouwen en mensen met een immuunstoornis lopen een verhoogd risico om ernstiger ziek te worden.

In uitzonderlijke gevallen is de ziekte dodelijk. Volgens het RIVM loopt in Nederland ongeveer een op de 10.000 gevallen fataal af.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!