Stafford bijt hondje Floki dood op uitlaatveldje: 'Alleen maar verliezers'

15 maart om 15:07 • Aangepast 27 maart om 02:02
nl
Een 11-jarig meisje liet augustus vorig jaar in Tilburg haar Stafford Tyson uit, maar op een uitlaatveldje ging het helemaal mis. De poort ging dicht en ze haalde de lijn van de halsband. Aan de andere kant van het veld liet een vrouw een kleinere hond uit. Deze Floki werd meteen door Tyson gebeten. Pas na enkele vuistslagen en klappen met een honkbalknuppel liet de Stafford los, maar toen was het al te laat. Floki overleefde het niet.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

"Een verdrietige zaak, er zijn alleen maar verliezers", was vrijdagochtend geregeld te horen tijdens de rechtszaak in Breda over de dood van Floki, een kruising tussen een dwergkees en een pomeriaan.

Het gebeurde op woensdag 30 augustus. Omstanders probeerden vergeefs de dwergkees te redden. Ook de 36-jarige moeder van het meisje hielp mee. De Stafford werd na het bloederige gevecht in beslag genomen.

Het baasje van Tyson wordt nu verweten dat ze onvoldoende toezicht en controle had op de hond. Een paar jaar geleden was het ook al mis gegaan. Toen beet haar Stafford op hetzelfde veldje een labrador en heeft ze het hechten van de wond betaald.

Té emotioneel
Het baasje van Floki was niet bij de zitting. "Ze kan het emotioneel nog niet aan en mist haar hondje heel erg. Ze heeft gezien hoe Floki werd doodgebeten en daar heeft ze het heel moeilijk mee. Bij haar is posttraumatische stressstoornis vastgesteld en daarvoor is ze nog in behandeling", vertelt een woordvoerster van Slachtofferhulp.

Het baasje van Tyson en vooral haar kinderen missen hun Stafford al bijna acht maanden. "Tyson is dol op kinderen en de konijnen in huis. Hij is niet gevaarlijk bij andere mensen en kinderen. Het is een zachtaardige hond", vertelt de Tilburgse vrouw met tranen in haar ogen, waarna ze een slok water neemt.

Inslapen
Het gedrag van Tyson is onderzocht. Daaruit blijkt dat de hond onvoorspelbaar is. De officier van justitie vindt dat de eigenaar tekort is geschoten: "Nadat Tyson die labrador had gebeten, heeft zijn baasje niet ingegrepen door hem te muilkorven tijdens het uitlaten." Ze eiste dat een arts Tyson laat inslapen.

De kantonrechter legt de vrouw een taakstraf op van 25 uur. Gaat de vrouw binnen drie jaar nog eens in de fout, dan komt daar nog eens 25 uur bij.

Verder krijgt ze een verbod opgelegd om bepaalde honden, zoals Stafford en pitbull, te houden. Ze moet 1000 euro betalen aan het baasje van Floki voor de kosten van de crematie en het aangedane leed. De rechter volgt de eis van de officier van justitie door Tyson te laten inslapen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!