Vrees in buurdorp voor nieuw migrantenhotel: 'Raakt ons in het hart'

18 maart om 22:54 • Aangepast 27 maart om 02:04
nl
De huisvesting van arbeidsmigranten aan de rand van Tilburg zorgt vooral voor overlast in het buurdorp Riel, zo vinden inwoners daar. Bij een informatieavond in de Tilburgse gemeenteraad maandagavond waren ruim honderd Rielenaren aanwezig op de publieke tribune om hun ongenoegen te laten blijken. Riel vreest de overlast als er straks ineens 366 inwoners bijkomen, ruim tweehonderd meter van de dorpskern. Overlast die er nu ook al is zeggen ze.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

Het is aan het uiterste randje van Tilburg, op de Rielseweg, waar het pand voor de arbeidsmigranten moet komen. Waar eerst discotheek Heidehoeve stond, komt straks een gebouw van vijftien meter hoog. De buitenkant moet groen zijn, met grote klimplanten tegen de gevels. En rondom het gebouw moet voldoende ruimte zijn voor de bewoners om zich bezig te houden. Zodat de omwonenden zo min mogelijk last hebben.

Het zullen voornamelijk Polen zijn die er komen wonen, zegt eigenaar Bagcan van Uitzendbureau Carrière, die de woningen gaat verhuren aan de migranten. Het pand staat op Tilburgs grondgebied, maar de inwoners van Riel vrezen dat zij er vooral last van gaan hebben.

House of Europe
Het migrantenhotel gaat gebouwd worden door vastgoedondernemer Ahmet Demir. Zijn dochter houdt deze maandagavond een gloedvol verhaal over het House of Europe, zoals ze het hotel noemt. Iedereen zal er fatsoenlijk wonen volgens Demir. “Mijn grootouders zijn ooit vanuit het buitenland naar Tilburg gegaan voor een betere toekomst. We willen iets terugdoen voor de Tilburgse samenleving”.

Maar de Rielenaren hebben daar geen boodschap aan. Vanaf de publieke tribune wordt er schamper gelachen. Het is vooral de afstand van het hotel tot de dorpskern van Riel die de inwoners zorgen baart. Verwacht wordt dat supermarkt De Boerenschuur een van de vaste loopjes gaat worden die de migranten gaan maken om boodschappen te doen. En daar is nu ook al veel overlast van de 150 arbeidsmigranten die al in Riel wonen.

Het raakt ons in het hart
Bram Groothuis is de voorzitter van Belangenvereniging Riel: ”Wij begrijpen dat de gemeente de arbeidsmigranten fatsoenlijk wil huisvesten. We begrijpen niet dat ze geen rekening houden met het feit dat wij een kleine kern zijn. Het is voor Tilburg een kleine ontwikkeling, maar voor Riel een ontwikkeling die ons in het hart raakt.”

Groothuis bood aan het begin van de informatieavond van de Tilburgse raad een petitie aan met 1457 handtekeningen tegen het arbeidsmigrantenhotel. De gemeenteraad van Tilburg gaat ook nog debatteren over het plan en hoopt op 11 april een beslissing te nemen over het aanpassen van het bestemmingsplan, zodat de bouw kan beginnen.

Impressie Buro Sengers
Impressie Buro Sengers

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!