Hackaanval legt website provincie plat

25 maart om 13:48 • Aangepast 3 april om 02:02
nl
De website van de provincie Brabant is maandag tijdelijk onbereikbaar geweest door vermoedelijk een DDoS-aanval. De site wordt dan overspoeld met verkeer, waardoor die niet of moeilijk bereikbaar is. Wie erachter zit, is onduidelijk.
Profielfoto van Tessel Linders
Geschreven door

Ook de websites van de provincie Groningen en Noord-Holland waren niet bereikbaar. De website van Overijssel kampte met problemen.

Het zou kunnen dat de aanvallen het werk zijn van pro-Russische hackers, die systematisch Europese overheidssites aanvallen als onderdeel van hybride oorlogsvoering. In Nederland werden eerder de sites van onder meer de rechtspraak, de Eerste Kamer, de Kamer van Koophandel, de Bank Nederlandse Gemeenten, OV-NL, Maastricht Aachen Airport en meerdere havens op deze manier bestookt.

Bij een DDoS-aanval wordt zoveel verkeer gestuurd naar een server dat die de toestroom niet aankan. Dat gaat meestal via gekaapte apparaten. De server bezwijkt onder de druk, waardoor de website onbereikbaar wordt. Zulke aanvallen zijn vrij eenvoudig uit te voeren, en online kunnen ze ook worden besteld, het vergt niet veel kennis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.