Mini-docu 'Van hier' is als thuiskomen in je eigen dialect

6 april om 20:00 • Aangepast 19 april om 02:05
nl
Een documentaire over één liedje in streektaal: 'Van hier'. Kan dat? "Allicht", zegt Hein Augustijn uit Biest-Houtakker. Hij is muzikant en schrijver van het lied. Samen met vijf zangers vertolkt hij 'Van hier', ieder in hun eigen streektaal. Resultaat: een heerlijke cocktail van tongvallen, klanken en dialecten. De mini-doc 'Van hier' is zondag 7 april te zien bij Omroep Brabant-tv om halftwaalf en halfvier.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

'Plat praten en oubollig', die typeringen worden maar al te vaak gebruikt als het over streektalen gaat. "Het is juist verre van oubollig", weerlegt Hein Augustijn. "Als ik zing dan horen mensen er iets van zichzelf in terug. Ze hebben binding met de streek en de taal. Hoe mooi is het als je in woord en klank hoort waar iemand vandaan komt? In ons geval: waar iemands gitaar stond."

Met 'ons' bedoelt Augustijn de zangers die meewerkten aan de mini-docu 'Van hier'. Ieder zingt het couplet in de taal van hun eigen streek. Hein Augustijn en Gerard van Maasakkers nemen het Brabants voor hun rekening. Hans Keuper zingt in het Achterhoeks, Leon Moorman in het Drents en Jelske Wilmer in het Limburgs. Ook vertellen ze in de docu waarom ze nog in hun streektaal zingen en waarom dat belangrijk voor ze is.

"Streektaal is smeuïg, het zingt ook zo lekker weg."

De verschillende streektalen geven ieder thuisgevoel weer een andere klank. "Hans Keuper is een zanger met status in de Achterhoek. We moesten hem bijna ondertitelen. Zelfs een echte Achterhoeker moet goed zijn best doen om het te verstaan. Maar het klinkt wel als thuiskomen."

"Een streektaal is smeuïg en zingt ook zo lekker weg. Alle streektalen zijn verschillend. Het Nedersaksisch is niet te vergelijken met het Brabants", vertelt Augustijn. "Het zijn allemaal varianten van het Nederlands, dus zo ingewikkeld is het nou ook weer niet."

"Streektaal is de rode draad waarmee je bent opgegroeid."

Streektalen zitten in de lift, stelt Augustijn. "Zeker in deze tijd. Alles gaat snel en iedereen is met elkaar verbonden. Het is een kleine wereld geworden. Mensen hebben meer behoefte aan een thuis. Een stukske van hier."

Even terug naar het centrale thema van de mini-doc, die gemaakt is door filmmaker Martijn Kuijten. Augustijn: "Met het schrijven van 'Van hier' is het allemaal begonnen. Het gaat over de plek waar ik ben opgegroeid in De Kempen. Het lied is niet per se chauvinistisch of uit trotsheid geschreven. Het is meer van: 'Hier heur ik thuis'. Dat geldt voor iedereen. Als ik iets moois wil zeggen, dan gaat dat het beste in je eigen taal. Dat is de rode draad waarmee je bent opgegroeid."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!