Wandelaars zien kangoeroe door het bos springen: ‘Dit is best uniek’

4 april om 14:04 • Aangepast 19 april om 02:02
nl
Twee wandelaars moesten woensdag even in hun ogen wrijven toen ze een kangoeroe in het bos zagen staan. In de bossen van Alphen, in de buurt van recreatiepark ’t Zand, sprong een witte wallaby rond. Het stel belde de politie en die schakelde de dierenpolitie en de dierenambulance in om het dier te vangen.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

“We keken wel even vreemd op toen we deze melding kregen”, vertelt Kristel Kuijsters, coördinator bij de dierenambulance in Breda en omstreken. “Een loslopende kangoeroe is vrij uitzonderlijk, dus het was even hectisch in onze appgroep.” Een van de vrijwilligers ging er uiteindelijk op af. “We maken dit niet elke dag mee, dus de anderen waren wel een beetje jaloers”, vertelt Kuijsters.

Terwijl de dierenambulance, de dierenpolitie en handhavers van het buitengebied naar het bos snelden, hield het stel de kangoeroe in de gaten. Het bleek om een witte wallaby te gaan, een kleine kangoeroesoort. Hij zat ondertussen rustig wat bladeren van een boom te eten.

"De arts wist het dier vlot te verdoven met een verdovingspijl."

“We hielden gepaste afstand”, vertelt de medewerkster van de dierenambulance. “Wallaby’s kunnen namelijk best gevaarlijk zijn. Als ze geen goede zin hebben, kunnen ze je flinke verwonden met hun klauwen.”

De kangoeroe bleef rustig zitten en ondertussen kwam een dierenarts van Safaripark Beekse Bergen naar het bos om het dier te verdoven. Kuijsters: “De arts wist het dier vlot te verdoven met een verdovingspijl. Daarna konden wij hem gemakkelijk in een kooi stoppen.”

De kangoeroe was niet gechipt. Maar omdat er niet zoveel wallabyfokkers zijn, konden de hulpdiensten de fokker snel opsporen. De wallaby bleek tien dagen geleden te zijn ontsnapt bij een fokker uit de buurt. Volgens de dierenpolitie waren er al meerdere vergeefse pogingen gedaan om het dier te vangen.

De kangoeroe is weer terug naar de fokker gebracht en loopt nu weer rond tussen zijn soortgenoten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!