Philips waarschuwt voor ernstige problemen met beademingsapparaten

5 april om 11:52 • Aangepast 19 april om 02:11
nl
Philips waarschuwt voor problemen met zijn Trilogy-beademingsapparaten die ziekenhuizen gebruiken. Door een productiefout kan bij deze apparaten een alarm voor een lege batterij of stroomuitval afgaan. Hierdoor stopt in bepaalde gevallen de beademing, wat volgens Philips ernstige gevolgen kan hebben voor de patiënt als zorgmedewerkers niet ingrijpen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Het medisch-technologisch bedrijf kreeg tot nu toe wereldwijd twintig meldingen over dit soort storingen. Het is niet bekend of die tot letsel of schade hebben geleid. Het bedrijf werkt aan een software-update die de storingen moet verhelpen. Die is naar verwachting uiterlijk eind juni klaar.

Het gaat om alle apparaten van de types Trilogy Evo, Trilogy Evo O2 en Trilogy EV3000. Hiervan zijn wereldwijd zeker tienduizenden exemplaren verkocht.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is op de hoogte van de veiligheidswaarschuwing van Philips. Bedrijven in ons land zijn verplicht te melden wanneer er iets (mogelijk) mis is met apparaten die in de zorg worden gebruikt.

De inspectie heeft van de fabrikant, zorginstellingen of gebruikers nog geen meldingen over mogelijke storingen met dit type ontvangen. Ze houdt in de gaten of Philips de juiste stappen zet.

De afgelopen jaren kwam Philips geregeld negatief in het nieuws door een grote terugroepactie voor miljoenen apparaten tegen slaapapneu. Bij deze apparaten voor thuisgebruik kon isolerend schuim loslaten. De kwestie heeft het concern al honderden miljoenen euro's gekost aan herstelkosten, afschrijvingen en schikkingen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!