Video

Arm en rijk leven in Eindhoven het meest gescheiden: bewoners merken niets

5 april om 18:00 • Aangepast 19 april om 02:05
nl
De rijkste en armste inwoners van Eindhoven ontmoeten elkaar steeds minder, volgens het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Dat komt onder andere door de stijgende huizenprijzen in deze regio. Toch hebben bewoners van de Kerstroospleinbuurt niet het idee dat hun buren in de rijkere wijk de Roosten zich afzonderen. "Even goed contact met arme als rijke mensen."
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door
Evie Hendriks

In het onderzoek van het SCP is gekeken hoe de leefwerelden van de 20 procent rijkste Nederlanders en de 20 procent armste Nederlanders zijn veranderd tussen 2011 en 2020. Vooral in Eindhoven komen rijke bewoners minder in aanraking met mensen met gemiddelde of lage welvaart. Andersom ontmoeten arme mensen elkaar ook steeds vaker.

Dat komt volgens de onderzoekers door de flinke stijging van de huizenprijzen in regio Eindhoven. Hierdoor worden de huizenbezitters rijker en wordt de omgeving minder toegankelijk voor mensen met een gemiddelde of kleine portemonnee.

"Iedereen in de straat staat voor elkaar klaar."

In twee wijken in Eindhoven die aan elkaar grenzen, merken mensen weinig van de scheiding tussen arm en rijk. Bewoners van de wijk de Roosten hebben met een besteedbaar inkomen van 58.000 euro per jaar ruim twee keer zoveel te besteden dan de bewoners van de Kerstroospleinbuurt. In deze wijk hebben bewoners gemiddeld een besteedbaar inkomen van zo'n 26.000 euro per jaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek.

Van gescheiden leefwerelden is echter geen sprake, volgens een mevrouw die erg te spreken is over de Kerstroospleinbuurt. "Ik vind het een leuke wijk. Bij ons in de straat staat iedereen voor elkaar klaar. Ik merk niet dat mensen in hun eigen bubbel blijven."

Een andere bewoonster sluit zich daarbij aan. "Ik denk zelf niet in klassen, maar in mijn beleving ontmoeten mensen van verschillende klassen elkaar wel." Daar denken ze in de naastgelegen wijk hetzelfde over.

Een bewoner van de wijk Roosten ziet dat net iets anders. "Ik denk dat de menging binnen de wijk beperkt is. In hun vrije tijd blijven rijk en arm toch een beetje in hun eigen bubbel leven. Vooral door de scholen in de buurt, mengen gezinnen met verschillende inkomens wel denk ik."

"Mensen met grote huizen zijn vaker met elkaar bezig."

Dat kan een jongen die met zijn ouders in de wijk woont, beamen. "Ik denk dat mensen met grote huizen vaker met elkaar bezig zijn, maar ik heb ook vrienden die minder te besteden hebben. Dan merk je wel dat je het echt goed hebt. Maar je merkt ook dat je even goed contact hebt met arme mensen dan met rijke mensen."

Het SCP waarschuwt voor ongelijke kansen als arm en rijk gescheiden leven. De sociale samenhang in de regio en het begrip 'voor elkaar' staan daarnaast op het spel als arm en rijk minder met elkaar omgaan.

Het is ingewikkeld om de scheiding tussen deze inkomensgroepen aan te pakken, concludeert het SCP. Toch zien de onderzoekers kansen om rijk en arm meer met elkaar te verbinden. Daarvoor is een aantrekkelijke openbare ruimte en een verbindend verenigingsleven belangrijk. Op het werk is het belangrijk dat medewerkers met verschillende functies vaker bij elkaar worden gezet. Ook hernieuwde aandacht om wijken te verbeteren, is volgens het SCP een stap in de goede richting om arm en rijk meer te verbinden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!