Video

Stijn heeft meer dan twintig oldtimers: 'Het is een liefde voor het leven'

6 april om 20:30 • Aangepast 19 april om 02:07
nl
Met het mooie weer komen veel oldtimers weer uit de garage. De meeste kans om er een te zien rijden heb je in Alphen-Chaam. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er in deze gemeente meer dan 350 mensen zijn die een auto hebben van 40 jaar of ouder. Daarmee is Alphen-Chaam de oldtimerhoofdstad van ons land. Alphenaar Stijn Konings is een echte verzamelaar.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Er verschijnt een trotse lach op het gezicht van Stijn als hij de deur van zijn loods opent. Zijn oldtimers glanzen ons tegemoet. "Het is mijn grote hobby. Ik hou van oude spullen, dat heb ik altijd al gehad. Ik vind het leuk om met de oldtimers bezig te zijn, steeds iets nieuws te zoeken, aan ze te sleutelen. En het is natuurlijk geweldig om erin te rijden."

Bijna alle oldtimers van Stijn hebben een naam. "Dit is Jim," vertelt Stijn terwijl hij naar een GMC truck uit 1959 wijst. "Daarnaast staat mijn favoriet Woody. Die heet zo omdat hij houtfineer aan de zijkant heeft. Dat is Ari de Audi en helemaal achterin staat een Trabantje die Ulli heet. Die moest natuurlijk een Duitse naam hebben," zegt hij lachend.

"Mijn verzameling is begonnen met een Golfje dat ik heb gekocht voor honderd gulden."

De liefde voor oldtimers is bij hem met de paplepel ingegoten. "Mijn vader sleutelde heel graag aan oude auto's. Als kleine jongen vond ik het leuk om met hem mee te doen. Toen ik achttien werd heb ik mijn eerste autootje gekocht, een oud Golfje voor honderd gulden. Daar is mijn verzameling mee begonnen."

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er in de gemeente Alphen-Chaam de meeste oldtimers van ons land zijn. Daar kan Stijn wel om lachen. "Ik vrees dat ik daar voor een deel verantwoordelijk voor ben. Maar in deze regio rijden sowieso veel oude auto's rond, mensen houden daarvan."

"Meestal moeten mensen lachen en steken ze hun duim omhoog."

De oldtimers van Stijn zijn niet alleen om naar te kijken. "Nee hoor, ik rij er ook graag in. In principe doen ze het allemaal. Maar ze staan nu wel al lang in winterslaap hier in de loods." Hij pakt de sleutel van een witte Morris Minor en start de motor. De oldtimer begint te rijden en dat trekt veel bekijks. "Meestal moeten mensen lachen en steken ze hun duim omhoog. En oude mensen herkennen soms een oud model. Dat is ook leuk."

Het verzamelen van oldtimers is volgens Stijn allesbehalve saai. "Er is altijd wel iets dat piept, kraakt of bijgesteld moet worden. Maar ik vind dat leuk om te doen. Dit is gewoon genieten. Ik doe niets liever dan in het weekend een mooie oldtimer uit de schuur halen en een stukje gaan rijden. Het is een liefde voor het leven."

Een deel van de oldtimer verzameling van Stijn Konings
Een deel van de oldtimer verzameling van Stijn Konings

Bekijk hier hoeveel oldtimers er in jouw gemeente rondrijden:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!