Video

Dierenopvang in Breda zoekt gastgezinnen voor kittens: 'Een prachtig taak'

5 april om 21:00 • Aangepast 19 april om 02:06
nl
Bij het dierenopvangcentrum in Breda komen jaarlijks veel zwangere poezen en kittens binnen. Het liefst willen de medewerkers de diertjes laten opgroeien in een gastgezin. Maar daar is een tekort aan. Tot verbazing van Kyra en Pepijn Bodelier, gastouders sinds jaar en dag. “Het is een prachtige taak, maar wel iets dat je moet kunnen en willen doen.”
Profielfoto van Tom Berkers
Geschreven door

Hoe je het wendt of keert, een schattig plaatje is het in ieder geval. Kyra en Pepijn uit Stampersgat vangen sinds een paar jaar kittens op. “Wij zijn nu pleegouders van Ruby. Ze is zwanger binnengekomen in het asiel en daarna naar ons gebracht. Drie weken geleden is ze hier bevallen.”

“Dat was een hele ervaring”, vertelt Pepijn. “Het was een bloederige toestand, maar wel erg mooi om mee te maken. Je kunt niet veel doen, maar toch wil je jezelf er goed in verdiepen om het goed te laten verlopen. Nu lopen hier zes prachtige kittens rond.”

De twee trotse gastouders hebben in huis een aparte kamer ingericht voor Ruby en haar jonge kroost. “Je krijgt veel hulp en spullen van het asiel, zoals voeding en medicijnen. We hebben ook wat mooie spullen van de buren gekregen, zoals een krabpaal en een mandje.”

"De piek ligt meestal in de vakantieperiode."

Ondanks het aanstekelijke enthousiasme van Kyra en Pepijn, komt de dieropvang gastgezinnen tekort. Volgens Kristel Kuijsters, coördinator van de dierenambulance, komen er jaarlijks 1450 katten binnen. “Zo'n 600 daarvan zijn kittens. Dus dan heb je nogal wat gastgezinnen nodig.”

Afgelopen jaar had het dierenopvangcentrum te weinig gastouders. “De piek ligt meestal in de vakantieperiode. Misschien haken mensen daarom af. Al kunnen de kittens altijd terug. Stel het gaat niet meer of je wil een week op vakantie, dan verzorgen wij ze gewoon weer”, verzekert Kuijsters.

Behoorlijk wat kittens groeiden door het tekort op in de opvang. “Maar dat hebben we liever niet. Bij een gastgezin kunnen ze veel meer aandacht geven. Het is gemakkelijker voor gastouders om een flesje melk in de nacht te geven bijvoorbeeld. Ook wennen ze aan de huiselijke omgeving, andere mensen en geluiden zoals die van een stofzuiger.”

"Je ziet ze langzaam groeien en vooruitgaan."

Na twaalf weken zijn de jonge viervoeters groot genoeg om het nest en dus ook het gastgezin te verlaten. Vanuit de opvang of de gastouders krijgen de tamme en sociale kittens een nieuw baasje. Kuijsters: “Dat is altijd wel even wennen. Je hebt ze toch een tijdje bij je gehad en zien opgroeien.”

De gastouders uit Stampersgat zijn niet van plan om te stoppen met het opvangen van kittens. “Het is echt prachtig om te doen. Je ziet ze langzaam groeien en vooruitgaan. Daarnaast help je de dieropvang en zorg je dat de beestjes een fijn thuis hebben. Wie wil dat nu niet?”

Moeder Ruby met haar jonge kroost (foto: Tom Berkers).
Moeder Ruby met haar jonge kroost (foto: Tom Berkers).
Kristel Kuijsters in de dierenopvang in Breda (foto: Tom Berkers).
Kristel Kuijsters in de dierenopvang in Breda (foto: Tom Berkers).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Poll

Zou jij ook wel gastgezin willen worden van een kitten?

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!