Video

Boaz (3) is ongeneeslijk ziek maar krijgt dag van zijn leven

7 april om 20:00 • Aangepast 19 april om 02:04
nl
Meer dan honderd motorrijders verzamelen zich zondag bij Biqer Motoren in Eindhoven. Allemaal voor één kleine man: de driejarige Boaz. Hij lijdt aan de ziekte van Duchenne, een ongeneeslijke spierziekte. Met een motortour bezorgen motorrijders hem een onvergetelijke dag en wordt er geld ingezameld voor de spierziekte.

Robin van de Burgt is zelf fanatiek motorrijder en organiseerde de tocht voor zijn zoontje. Net als papa is Boaz gek op motoren. Verwonderd kijkt de kleine man om zich heen wanneer hij de motoren aan ziet komen.

Zijn ouders schieten vol bij het zien van de grote opkomst: “Ik vind de opkomst echt heel bijzonder. Dit is zo gaaf. Het raakt ons dat zoveel mensen zich hard maken en alles op alles zetten om er een heel toffe dag voor Boaz van te maken”, vertelt vader Robin met tranen in zijn ogen.

“We willen Boaz meegeven dat ondanks alle shitzooi die hij nog gaat krijgen, er heel veel mogelijkheden zijn."

Hij wil vandaag vooral genieten en zijn zoon een duidelijke boodschap meegeven: “Dat ondanks alle shitzooi die hij nog gaat krijgen, er heel veel mogelijkheden zijn, ook wanneer je lichaam je in de steek laat.”

Ook moeder Malou is geraakt: “We merken dat mensen er heel graag voor ons willen zijn. Dat geeft heel veel kracht om ondanks alle pijn en verdriet door te kunnen gaan. Door dagen zoals deze vergeet je alles even.”

De ziekte is ingrijpend voor het jonge gezin. Boaz verliest langzaamaan al zijn spierfuncties. Momenteel heeft hij al moeite met lopen waardoor hij regelmatig in een rolstoel zit. “Helaas is het hart natuurlijk ook een spier, dus zijn ziekte heeft een fatale afloop. Dit is je grootste nachtmerrie als ouder”, vertelt Malou.

"Het eerste idee was om met zo’n twintig man te rijden, maar het zouden er zomaar honderden kunnen worden!”

De tocht van vandaag begon met een klein idee toen Robin zijn motordealer benaderde. Jeroen van Beek is manager bij Biqer Motoren en heeft een bijzondere band met de vader van Boaz: “Hij was vaste klant bij ons en wij konden het goed met elkaar vinden, die band groeide uit tot een vriendschap."

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Boaz verwelkomt alle motorrijders met zijn vader Robin (foto: Floortje Steigenga).
Boaz verwelkomt alle motorrijders met zijn vader Robin (foto: Floortje Steigenga).

Uiteindelijk bleken hun vriendinnen tegelijk zwanger, een paar dagen na elkaar werden hun zoontjes geboren. Toen Robin hem een paar maanden geleden belde over Boaz’s diagnose, wilde hij meteen helpen.

"Het eerste idee was om met zo’n twintig man te rijden, maar het zouden er vandaag zomaar honderden kunnen worden!" Uiteindelijk zijn er zo'n 150 motorrijders present. "Dit is heel bijzonder."

Tijdens deze dag wordt er ook geld ingezameld voor onderzoek. Robin doet in september mee aan Duchenne Heroes; een mountainbiketocht van zevenhonderd kilometer voor onderzoek naar de ziekte. Mensen kunnen doneren en Biqer Motororen doneert vijftig euro voor iedere deelnemer.

Uiteindelijk vertrekt een enorme groep motoren vanuit Eindhoven door het land. Voorop in de rij zit Boaz met zijn ouders in de auto. Met zijn mond open en zijn handen over zijn oren vanwege alle brullende motoren, staart hij naar de stoet achter hem. Aan zijn blik is te zien dat het een dag is om nooit te vergeten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!