Zonsverduistering maakt sterrenwachters reislustig: 'In 2135 weer hier'

9 april om 07:23 • Aangepast 19 april om 02:11
nl
Amerika, Mexico en Canada waren de afgelopen dagen in de ban van een zonsverduistering. Het was de vraag of de bewolking van de afgelopen dagen roet in het eten zou gooien en het zicht op de verduistering zou wegnemen. Om negen uur maandagavond (Nederlandse tijd) was het zover. "We hebben de volledige zonsverduistering net achter de rug", vertelt Urijan Poerink van Sterrenwacht Halley in Heesch.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

"Het weer zag er heel somber uit de afgelopen dagen. Gelukkig hebben we de verduistering, op een paar kleine wolkjes na, goed kunnen zien."

Met dertien fanatieke leden van de Sterrenwacht zijn ze naar Amerika getrokken om het natuurverschijnsel goed te kunnen zien. "We verblijven op zo'n tachtig kilometer van Austin, een plaats in Texas. Het is een heel rustige locatie vlak bij een methodistenkerk. Vanaf die plek hebben we het maximum van de totale eclips kunnen zien. Lekker rustig. Op tv en radio werd wel voor de drukte gewaarschuwd. Wij hebben niets van de gekte meegekregen."

"Het zien van de eclips was wel een juichmomentje."

Urijan en zijn twaalf medereizigers staan nog te genieten in de tuin bij de kerk. "Het was nog buitengewoon spannend of we iets van de eclips zouden zien. Het was behoorlijk bewolkt. Tot op het laatste moment was het spannend of er een gaatje in de bewolking zou vallen. Uiteindelijk is het wel gelukt. Dat was wel even een juichmomentje. Het dak ging eraf."

De leden van de Sterrenwacht hebben in wisselende samenstelling al een keer of twaalf een verduistering meegemaakt. "Overal ter wereld. Voor sommigen was het nu de eerste keer. Het blijft elke keer weer spannend. De weersomstandigheden zijn steeds anders. Nu was er onweer en andere ellende voorspeld, maar er is niets van uitgekomen. Het moment zelf was indrukwekkend. Het duurde vier minuten, dat is relatief lang voor een zonsverduistering. We hebben het mooi kunnen bekijken."

"De volgende zonsverduistering in Nederland is in 2135, daar zou ik maar niet op wachten."

Wat was de mooiste zonsverduistering van Urijan tot nu toe? "Mijn eerste in 1991 in Mexico. Er is er overigens geen één hetzelfde. Het achterna reizen van zonsverduisteringen is niet verslavend. Elk jaar zijn er wel ergens een of twee te zien. Om de paar jaar ga ik met een stel liefhebbers op pad. Ik wil het niet te bont maken." Bij de kerk wordt de zonsverduistering samen met de mensen van de kerk gevierd met champagne en een stuk eclips-taart. "We houden het bij een bescheiden feestje."

De volgende zonsverduistering in Europa is in augustus 2026 in Spanje en een jaar later in Spanje en Noord-Afrika. "Ik heb nog geen plannen, maar wie weet. De volgende volledige verduistering in Nederland is in het jaar 2135. Daar zou ik maar niet op wachten."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!