Jay is verdediger in Italië en voetbalt in volle stadions in Indonesië

10 april om 13:00 • Aangepast 19 april om 02:10
nl
Miljoenen toeristen brengen jaarlijks een bezoek aan Venetië. Voor Jay Idzes heeft de wereldberoemde stad weinig geheimen meer. De 23-jarige voetballer uit Mierlo speelt namelijk bij Venezia FC, een Italiaanse profclub op een eiland van de stad. We spraken hem over de bijzondere boottocht naar het stadion, verdedigen op z'n Italiaans en zijn enorme populariteit in Indonesië.
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Jay voetbalde voor FC Eindhoven en Go Ahead Eagles, maar het leven in Italië is compleet anders dan hij gewend was: te beginnen met het mooie weer. "Al is het niet zo dat het hier altijd dertig graden is", begint Jay. "Ook is de mentaliteit van de mensen anders en de manier waarop er wordt gevoetbald. In Nederland willen we op het veld alles voetballend oplossen. Hier is dat minder belangrijk: het gaat om winnen."

Bij Venezia FC op het tweede niveau is Jay een belangrijke kracht in de defensie. "Ik wilde naar Italië omdat dit het land is waar je als verdediger veel beter kunt worden. Ze zijn met de kleinste details bezig. Ik heb veel geleerd, maar besef dat ik er nog lang niet ben. Met ons team staan we vierde in de Serie B en met nog zes wedstrijden te gaan, kan er nog van alles gebeuren."

"Stadion per boot bereikbaar: uniek, ik heb dat nergens anders gezien."

Zijn werkgever is een bijzondere club, alleen al omdat het stadion bereikbaar is per boot. "Uniek, ik heb dat nergens anders gezien. Het stadion is wat ouder, maar dan op een prachtige manier. Als je er bent, kijk je uit over het water en al die bootjes, fantastisch."

Jay heeft het prima naar zijn zin in de stad met het vele water, de gondels en de bruggen. "Mijn vriendin en ik wonen buiten de stad, maar ik kom er natuurlijk vaak. Ik geniet volop, maar ik zit wel in een bepaalde flow. Ik leef van training naar training en naar wedstrijden toe."

Hij voetbalt overigens niet alleen in Italië, sinds dit jaar speelt Jay namelijk ook als international voor Indonesië. "Toen de bond zich meldde, leek het me ontzettend gaaf. Te veel hoop wilde ik niet hebben, want eerst wachtte er een naturalisatieproces. Dat het uiteindelijk is gelukt, maakt me trots."

Jay Idzes (in het rood) tijdens de interland van Indonesië tegen Vietnam (foto: Xinhua/Zulkarnain).
Jay Idzes (in het rood) tijdens de interland van Indonesië tegen Vietnam (foto: Xinhua/Zulkarnain).

De afgelopen twee interlands tegen Vietnam stond hij in de basis van het elftal van Indonesië, het land waar zijn grootouders vandaan komen. Jay was enorm onder de indruk van de beleving van de sport daar. "Of voetbal er groot is? Het is bijna alles voor de mensen. Er is veel armoede, voetbal is iets waar ze voor leven en waar ze vreugde uithalen."

"Ik kreeg zoveel energie van de enorme herrie in het stadion."

Via Instagram volgen meer dan 830.000 mensen de verrichtingen van Jay. “Bizarre aantallen. En wat te denken van de sfeer in het stadion tijdens wedstrijden van Indonesië. Er zaten tegen Vietnam tienduizenden supporters. Bij het betreden van het veld en het zingen van het volkslied was er een enorme herrie, daar kreeg ik zoveel energie van." Met twee overwinningen en een goal is hij zeker tevreden.

Indonesië heeft als ultiem doel om ooit te debuteren op het WK. “De lokale jongens kunnen goed voetballen en nu zijn er diverse jongens uit Europa met Indonesische roots bijgekomen. Vergelijk het met Marokko, dat met een vergelijkbare aanpak succes heeft geboekt. Ik heb er vertrouwen in dat we met Indonesië mooie stappen gaan zetten.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!