Man voor 130.000 euro opgelicht via chatsite: slachtoffer krijgt geld terug

9 april om 15:13 • Aangepast 19 april om 02:07
nl
Justin van H. (27) moet ruim 130.000 euro terugbetalen aan een 75-jarige man uit Vught die hij heeft opgelicht. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch dinsdag bepaald. Daarnaast krijgt hij nog een celstraf en een taakstraf. Rachid E. (30), die zevenduizend euro van het slachtoffer kreeg, werd vrijgesproken.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

De twee mannen kregen, apart van elkaar, geld van de 75-jarige man uit Vught. Zij leerden hem kennen via de gay chatsite Bullchat en werden zijn ‘vrienden’. De Vughtenaar is niet alleen op leeftijd, maar ook verstandelijk beperkt. Sinds het overlijden van zijn moeder woont hij alleen en daarom zocht hij in 2021 in coronatijd op Bullchat naar nieuwe vrienden.

De man eiste zijn geld terug, maar Justin van H. (27) en Rachid E. (30) hielden tijdens de zitting bij hoog en laag vol dat zij het geld gewoon van hem hadden gekregen. De Vughtenaar wilde wel betalen voor de vriendschap.

Justitie gelooft daar niets van. Met valse namen en leeftijden en mooie praatjes zouden de twee, die zeggen elkaar niet te kennen, de oudere man bijna anderhalve ton hebben afgetroggeld. En ondanks mooie beloften werd er nooit een cent terugbetaald.

'Sugardaddy'
Rachid E. (30) kreeg in vijf maanden tijd ruim zevenduizend euro van de Vughtenaar. Hij legde contact als de 16-jarige Ramon en verklaarde dat het dagelijks appen en bellen een vriendendienst was waarvoor de Vughtenaar best wilde betalen. Hij vond dat hij daarmee niets fout heeft gedaan. De man zou zich op de chatsite zelf hebben voorgesteld als ‘sugardaddy’ die cadeautjes gaf.

Het contact met de 27-jarige Justin van H. ging nog veel verder en kostte ook veel meer geld. In anderhalf jaar tijd kreeg Van H. 137.000 euro op zijn rekening overgemaakt. Er waren veel tikkies met kleinere bedragen, maar ook overboekingen van 39.000 en 50.000 euro ineens. Van H. strooide met dat geld. Zo kocht hij een auto van 29.000 euro, veel kleding en ook at hij vaak in luxe restaurants.

'In de problemen'
Beide mannen vertelden de man uit Vught steeds dat ze in de problemen zaten. Zo waren er boetes, problemen met de verzekering of geen dak boven hun hoofd en zelfs zelfmoordplannen. Steeds was er wat en steeds werd een beroep gedaan op de ‘sugardaddy’. En dat was geen oplichting of verduistering, meenden de twee mannen, maar gewoon giften in ruil voor vriendschap met een eenzame man.

De rechters hielden Justin van H. voor dat de Vughtenaar op WhatsApp steeds benadrukte dat het om leningen ging en dat hij zijn geld terugwilde. Maar Justin van H. betaalde niks terug. Volgens hem hadden de man en hij via de telefoon afgesproken dat de man dat zou appen om zo de overboekingen voor zijn familie te verantwoorden. De appjes waren dus allemaal nep, aldus Van H. Hij zou de man mondeling hebben beloofd dat als hij ‘een grote rechtszaak zou winnen, de man vierhonderdduizend euro zou krijgen’.

'Doordacht en doortrapt'
Volgens de rechtbank heeft Justin van H. zich schuldig gemaakt aan oplichting van een bejaarde, eenzame man met een beperking. Hij heeft dit op doordachte en doortrapte wijze gedaan door in te spelen op zijn gemoed en zich voor te doen als een vriend.

Van H. moet 46 dagen de cel in, maar die heeft hij in voorarrest al uitgezeten. Daarnaast krijgt hij 134 dagen cel voorwaardelijk. Ook krijgt hij een taakstraf van 240 uur en moet hij ruim 133.000 euro terugbetalen aan de 75-jarige man.

Rachid E. werd vrijgesproken door de rechtbank. E. maakte weliswaar gebruik van een valse naam, maar de rechtbank vindt dat het slachtoffer te verschillend heeft verklaard om E. te kunnen veroordelen. De 75-jarige had het wel eens over een lening, maar presenteerde zich tegelijkertijd ook als ‘sugardaddy’.

E. hoeft niet de cel in en hoeft ook de zevenduizend euro. die hij van de man kreeg, niet terug te betalen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!