Video

Jan Engel, man achter Fort Oranje en 'broer van', emigreert naar Paraguay

10 april om 14:00 • Aangepast 19 april om 02:07
nl
Jan Engel, oud-eigenaar van camping Fort Oranje in Rijsbergen, en zijn broer Willem, de drijvende kracht achter corona-actiegroep Viruswaarheid, laten Nederland achter zich. Ze emigreren naar het buitenland. Jan is net als zijn broer klaar met het gebrek aan respect voor mensenrechten in Europa en gaat met zijn huisjurist Jeroen Pols naar Paraguay om daar een nieuw leven vol 'vrijheid' op te bouwen. Ze laten met Fort Oranje een stukje bewogen geschiedenis in onze provincie achter.
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

Dat Jan en Willem Engel en jurist Pols gaan emigreren blijkt uit 'De erfenis van Engel', de podcast van BN DeStem en het AD over Fort Oranje. De beruchte camping die vader Cees Engel ooit begon. Berucht omdat er veel om de camping te doen is geweest. Zo vochten Cees en later ook Jan meerdere rechtszaken uit met de gemeente en campingbewoners.

In 2017 was het voor gemeente Zundert genoeg: de burgemeester sloot Fort Oranje. In het jaar daarna vertrokken de laatste bewoners.

Vader Cees, die in 2022 overleed, was actief als pandjesbaas in Rotterdam en kocht Fort Oranje in 2002. De camping stond tot die tijd hoog aangeschreven als familiecamping. Toen het in bezit van Engel kwam, ging Fort Oranje achteruit en vanaf 2009 stond de familie Engel steeds vaker in de rechtszaal. Caravans werden niet goed onderhouden, chalets waren verzakt of beschimmeld en er was criminaliteit. Zo leefden arbeidsmigranten er onder slechte omstandigheden en veranderden woningen in hennepplantages.

Deze reportage geeft een blik op het verleden van camping Fort Oranje:

Jan Engel voegde zich later bij zijn vader als eigenaar van Fort Oranje. Hij studeerde werktuigbouwkunde aan de hts en deed ook een rechtenstudie. Hij was daarna betrokken bij verschillende rechtszaken die het bedrijf voerde.

In 2017, het jaar dat de camping werd gesloten, is op beelden te zien hoe zijn vader woedend reageert op een bezoek van de politie aan Fort Oranje. Jan Engel probeert hier vader Cees rustig te krijgen.

Veel permanente bewoners van Fort Oranje zijn verdrietig om het besluit dat ze van de camping af moeten. De gemeente heeft besloten dat Fort Oranje ontruimd moet worden. Volgens Jan Engel is de ontruiming 'onrechtmatig'. "Er is geen stuk papier van de rechter dat bewoners ontruimd mogen worden", vertelde hij destijds aan Omroep Brabant.

De familie Engel heeft het beheer van de camping dan al moeten afstaan aan gemeente Zundert. Cees Engel, zijn vrouw en zijn zoon Jan moeten meteen het campingterrein verlaten. Een kort geding om dat terug te draaien haalt het niet bij de rechter. Ook het verzoek van de familie Engel om het weghalen van de caravans te stoppen, wijst de rechter af.

De gang van zaken op Fort Oranje zorgt ook na de sluiting nog voor een juridische strijd. Zo verliezen Cees en Jan Engel een bodemprocedure tegen gemeente Zundert over de sluiting van de camping. De rechter oordeelt in 2021 dat de gemeente Fort Oranje mocht sluiten en geen misbruik van bevoegdheden heeft gemaakt.

Nu, na twintig jaar vechten met de overheid, is Jan Engel er klaar mee. Hij heeft een stuk grond gekocht in Paraguay en start er met onder meer advocaat Jeroen Pols een project dat anderen moet helpen met de emigratie naar het land. Hun 'Project Paraguay' moet een 'toegangspoort worden van leven, veiligheid en kansen', schrijven ze op hun website.

Coronastrijder en broer Willem Engel zal daar niet bij zijn. Hij verlaat Nederland met zijn vrouw voor Portugal en Spanje.

DIT IS OOK INTERESSANT:

De familie Engel heeft een geschiedenis met rechtszaken, zoals in 2018 na uitspraken over kinderprostitutie
Frenk was een van de laatste bewoners van Fort Oranje

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!