Peter Gillis stopt als baas van vakantieparken: dit gaat er nu gebeuren

11 april om 18:47 • Aangepast 26 april om 02:03
nl
Dwangsommen, ingetrokken vergunningen, gedwongen sluiting van parken en meerdere rechtszaken. Peter Gillis en zijn bedrijf Oostappen Groep Vakantieparken halen er meerdere keren per week het nieuws mee. Donderdag werd bekend dat Gillis ‘met pijn in het hart’ vertrekt bij zijn bedrijf. Hoe moet het nu verder met de rechtszaken en onderzoeken rondom het bedrijf?
Profielfoto van Chris Bakker
Geschreven door

De Oostappen Groep werd in 1986 gekocht door de familie Gillis. Toen waren er nog zo’n vijfhonderd staanplaatsen op het eerste park, dat nu Vakantiepark Prinsenmeer heet. Na aankopen van vakantieparken in Brabant, België, Gelderland en Zeeland heeft het bedrijf inmiddels elf parken.

Invallen bij parken
De problemen voor Gillis begonnen in 2019. Bij verschillende parken van Oostappen Groep werden invallen gedaan. Daarbij werden onder meer administratie, auto’s en een vuurwapen in beslag genomen.

In de rechtbank in maart dit jaar stelde het Openbaar Ministerie (OM) dat Gillis mensen op zijn parken zwart zou laten verblijven. Het geld voor de overnachtingen haalde hij volgens het OM cash op. Zijn dochter Inge zorgde ervoor dat de bedragen buiten de administratie bleven.

Gillis zou ook geen loonadministratie bijhouden voor buitenlandse werknemers en te laat de vennootschapsbelasting betaald hebben. Op de zitting had de advocaat van Gillis het over een ‘hetze’ van het OM en de Belastingdienst.

Huisvesten van arbeidsmigranten
Gillis ging ook in de fout met het huisvesten van arbeidsmigranten. Daarom startten verschillende gemeenten onderzoeken tegen Oostappen Groep en legden ze dwangsommen op. Zo waren er bij een inval op vakantiepark Brugse Heide tientallen buitenlanders die duidelijk niet op vakantie waren.

Voor zover bekend werd er een bedrag van meer dan twee miljoen euro aan dwangsommen opgelegd. Gillis stapte naar de rechter om dat aan te vechten, maar ving herhaaldelijk bot. Zo moest hij van de hoogste bestuursrechter een dwangsom van 500.000 euro betalen aan de gemeente Asten en 200.000 euro aan de gemeente Terneuzen. Ook de dwangsom van één miljoen euro aan de Limburgse gemeente Peel en Maas bleef in stand.

Geen beste relatie met gemeente
Gillis hoopte extra geld te verdienen door asielzoekers te huisvesten op zijn vakantieparken. Hij drong bij meerdere gemeenten aan zijn parken te gebruiken voor de opvang van asielzoekers. Maar de gemeenten lieten keer op keer weten dat ze geen interesse hadden.

Dat Gillis geen beste relatie met gemeenten heeft, is duidelijk. Zo voldoet vakantiepark Prinsenmeer niet aan de brandveiligheidsregels en zou Gillis het park voor criminele zaken gebruiken. Daarom trok de gemeente Asten alle vergunningen in en moet het park dicht. De vakantiegangers hebben het park inmiddels verlaten. Ook de permanente bewoners moeten er uiteindelijk weg.

Bij Park Blauwe Meer in het Belgische Lommel waren de omstandigheden zo slecht, dat de rechter in juni vorig jaar bepaalde dat het vakantiepark binnen een jaar moet sluiten.

Toekomst
Donderdag maakte Gillis bekend dat hij terugtreedt als directeur van de acht Nederlandse parken van Oostappen Groep. Hij blijft wel eigenaar van de parken en het onroerend goed. Er zou een nieuwe uitbater zijn gevonden voor de parken, maar het is niet bekend wie.

Maar omdat Gillis eigenaar blijft, maakt het ook niet echt uit wie die nieuwe exploitant is. Er zijn dezelfde vergunningen nodig die eerder zijn afgenomen van Peter Gillis. Als de gemeenten in hun onderzoek tegenkomen dat de nieuwe uitbater nauw samenwerkt met Gillis, zijn de problemen niet zomaar opgelost.

Kan nog jaren duren
De verschillende rechtszaken die tegen Gillis en zijn bedrijf lopen, kunnen nog jaren duren. Zaken over belastingfraude zijn erg ingewikkeld en kosten veel tijd. Dat geldt voor de eerste behandeling van de zaak, waarna ook nog hoger beroep en cassatie mogelijk zijn.

Over hoe het bedrijf er precies voor staat, is op dit moment niet veel te zeggen. Dat komt vooral omdat Gillis al jaren geen jaarrekeningen meer heeft ingeleverd bij de Kamer van Koophandel.

Als je kijkt naar alle dwangsommen, de gedwongen sluitingen van parken en het mislopen van verschillende extra inkomstenbronnen, is het maar de vraag hoe gezond zijn bedrijf is.

In de kaart hieronder zie je een overzicht van de bij Omroep Brabant bekende misstanden en rechtszaken bij de parken van Oostappen Groep. De kaart kun je ook bekijken via deze link.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.