ASML maakt zich nuttig voor de regio: huizen, bomen, voetbal en marathon

21 april om 11:00 • Aangepast 4 mei om 02:06
nl
De naam van ASML zie je op steeds meer plekken in Zuidoost-Brabant opduiken. Al tientallen evenementen en projecten in de Brainportregio krijgen steun van de chipmachinefabrikant in Veldhoven. Van de voedselbanken in de regio tot hele bossen die in de Brainportregio met geld van het concern geplant worden. Het bedrijf is hierdoor steeds meer verankerd in Zuidoost-Brabant.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

Elk jaar krijgt het bedrijf honderden aanvragen binnen om steun te krijgen. Een greep uit de lijst van wat ASML nu al doet.

1. Betaalbare huizen

ASML helpt projectontwikkelaars bij de bouw van betaalbare huizen in de Brainportregio. Het bedrijf belooft verliezen deels voor zijn rekening te nemen. Nieuwbouwprojecten die zich stroperig voltrekken of zelfs vastlopen, kunnen zo een zetje krijgen. Eind februari zijn de eerste twee projecten in Veldhoven en Eindhoven bekendgemaakt. Het is voor het eerst in veertig jaar dat ASML helpt bij de woningbouw.

2. 455.000 bomen

Begin april werden in Veldhoven de eerste bomen geplant. Het is een nieuw ASML-project om de Brainportregio te vergroenen. Binnen drie jaar moet er in totaal 310 voetbalvelden aan bos bij zijn gekomen. ASML werkt hierin samen met Trees for All dat zorgt voor de selectie en het begeleiden van alle bosprojecten.

Marjolein de Hooge (links) van ASML helpt bij het planten van de eerste bomen (foto: ASML).
Marjolein de Hooge (links) van ASML helpt bij het planten van de eerste bomen (foto: ASML).

3. ASML Junior Academy

In 2022 begon het ASML Junior Academy-programma met technieklessen voor kinderen van vier tot twaalf jaar oud. Ze wonen binnen een straal van 35 kilometer rond Veldhoven. Het gaat dan om scholen tot aan Tilburg, Den Bosch en Turnhout in België. De 180.000 Nederlandse kinderen krijgen zes technieklessen per schooljaar. Met de speciale lessen wil ASML kinderen alvast warm maken voor de techniek. Tot 2025 loopt er in de regio Veldhoven ook een pilot met technieklessen voor middelbare scholen.

4. Marathon van Eindhoven

In 2022 werd het bedrijf de hoofdsponsor van het grootste tweedaagse sportevenement van Brabant, de Marathon van Eindhoven. Een aftelklok op de website geeft aan hoe lang het nog duurt tot de start van het evenement op 12 en 13 oktober. Het bedrijf noemt de marathon #onzetrots waar vorige keer 27.000 lopers aan deelnamen en waar meer dan 200.000 toeschouwers ‘je naar de finish op de bruisende Vestdijk dragen’.

Foto: EYE4Images.
Foto: EYE4Images.

5. PSV

In het Philips Stadion heeft ASML een skybox met 150 stoelen. Ze zijn niet bedoeld voor directeuren of grote klanten. ASML laat juist mensen komen die anders niet naar een wedstrijd zouden gaan, zoals kinderen uit arme gezinnen. Of medewerkers bij goede doelen en stichtingen. Zo hebben onlangs de vrijwilligers van het Máxima Medisch Centrum samen in het stadion naar een wedstrijd gekeken. ASML is ook een van de hoofdsponsors van PSV.

6. GLOW

ASML geeft niet alleen geld. Het laat juist ook medewerkers meehelpen bij projecten. ASML'ers ontwerpen een of twee lichtkunstwerken. Ook geven medewerkers van ASML tijdens GLOW elke dag gratis rondleidingen langs de lichtkunstwerken. In het Nederlands, Duits, Turks, Engels, Chinees: iedereen in zijn eigen taal. Daarnaast is ASML een van hoofdsponsors van het lichtkunstfestival.

7. Voedselbanken

Het techbedrijf doneert elk jaar aan alle voedselbanken in de Brainportregio. Rond de feestdagen zit er daardoor wat extra's in de pakketten. Ook doneert ASML aan de kledingbank in Eindhoven.

8. ASML Schoolvoetbaltoernooi

Het toernooi werd in 2023 voor het eerst gehouden. Een groot schoolvoetbaltoernooi dat uit moet groeien naar 4000 deelnemers uit de Brainportregio. Kinderen van de groepen vijf tot en met acht in het basisonderwijs doen mee. Net als kinderen van klas 1 tot en met met 6 van het middelbaar onderwijs. Het toernooi is over dertien speelmiddagen verspreid. De finales zijn in het stadion van FC Eindhoven. Alle deelnemers krijgen een voetbalshirt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!