Zo kom je van slijmerige slakken af volgens boswachter Frans

14 april om 16:04 • Aangepast zaterdag om 02:06
nl
Lekker met het warme weer in je tuin genieten van de zon en de pas aangeplante bloemetjes en fluitende vogels. Dat kan aardig worden verpest als je veel last hebt van slakken en de vieze glibberige sporen van de naaktslakvariant. En die zijn er veel dit seizoen. Hoe kom je op een vriendelijke manier van die beestjes af? Onze huisboswachter Frans Kapteijns weet dat natuurlijk.
Profielfoto van Mariëlle Bijlmakers
Geschreven door

Je moet eerst bepalen om welke slakkensoort het gaat. Een naaktslak moet je anders behandelen dan een huisjesslak en er zitten ook nuttige varianten bij die huisjesslak, die je misschien wel graag in je tuin wilt hebben.

Frans legt het uit: "Je hebt de huisjesslakken en de naaktslakken en dat verschil zie je wel. Maar sommige naaktslakken hebben ook kalk in zich. Je moet ze maar eens beetpakken en bij de kop voel je dan iets hards, een soort schildje van kalk. Dat is heel leuk om eens te voelen. Slakken zijn dieren met een langwerpig lichaam waarmee ze zich voortbewegen. Ze schuiven over hun buik voorbij. Ze kunnen over elk oppervlak heen, omdat ze een soort slijm vormen, waar ze overheen glijden."

Plaag
De meeste huisjesslakken zijn volgens Frans helemaal niet zo erg in je tuin. "Ze eten rottend materiaal. Als je een krop sla hebt staan, zitten er aan de onderkant vaak een paar rottende blaadjes en die eten zij dus op. Maar er zijn ook vervelende huisjesslakken en dat zijn de segrijnslakken. Die eten verse blaadjes op, net als naaktslakken en die kunnen echt een plaag vormen. Nadeel van de fijne huisjesslakken is overigens wel dat ze, als de rottende blaadjes op zijn, gewoon aan de verse beginnen."

Mooie tekening
Hoe zie je het verschil tussen de fijne huisjesslak en de segrijnslakken? "Het huisje van de segrijnslak is bruin en kent bijna geen wendingen en ze zijn vrij groot. Ze worden ook wijngaardslakken genoemd, je kunt ze namelijk ook eten. Maar daar moet je zin in hebben. De fijne huisjesslak is wat kleiner, vaak lichter van kleur en hij hebben een mooie tekening met allerlei draaiingen. Die zou je dus met rust kunnen laten."

Zeven tips tegen segrijnslakken en naaktslakken:

  • Poot vooral inheemse planten (ooievaarsbek, wilde akelei, steenanjer) en kruiden als tijm en bieslook, dat lusten ze niet.
  • Werp barrières op. Je kunt koffiedrab, cacaodoppen of eierschalen rond kwetsbare planten leggen. Maak daar een dijkje van, dan blijven de slakken weg. Als het hard heeft geregend, moet je een nieuwe dijk aanleggen.
  • Sproei niet 's avonds, maar 's ochtends. Dan is er zon en daar hebben slakken een gruwelijke hekel aan. Terwijl het vocht 's avonds lekker nat blijft en daar houdt de slak juist van.
  • Zet kwetsbare planten niet te dicht bij een composthoop of boomstammetjes, want daar verschuilen slakken zich overdag en als je planten daar neerzet, is de slak al lekker dichtbij.
  • Smeer op de randen van je bloempotten en plantenbakken vaseline, zo bescherm je bloemen en planten die erin staan.
  • Padden, vogels en egels zijn de natuurlijke vijand van slakken. Dus lok die beestjes naar je tuin, dan ruimen zij de slakken op.
  • Je kunt slakken in de val lokken. Graaf een kommetje met bier erin in je tuin, waar ze makkelijk in kunnen lopen. De slakken komen op het gist af en ze drinken zich dood. Je kunt overigens ook slakkenvallen kopen, maar zelf maken gaat dus ook.
  • Slakken leggen hun eitjes net onder de grond. Als je die grond in het voorjaar flink bewerkt, dan zie je ze zitten en kun je die afvoeren. Niet in de composthoop leggen, dan gaat het fout, maar kapotmaken of afvoeren is beter. De eitjes liggen vaak bij natte plekken of rottende blaadjes. Soms liggen er wel 50 eitjes tegelijk, dus het loont nogal de moeite.
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!