Waarom Sligro vanaf 2025 geen sigaretten meer verkoopt, terwijl dat wel mag

18 april om 08:45 • Aangepast 27 april om 02:06
nl
Sligro mag ook na 2025 nog sigaretten verkopen, maar de Veghelse groothandel kiest er zelf voor dat niet meer te doen. Eigenlijk verkopen ze volgens een woordvoerder bijna alleen nog sigaretten aan tankstations, maar ook daar stopt de groothandel mee: "Tabak is meer logistiek, dan dat je eraan verdient", geeft hij aan.
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door

Ze zitten al een tijdje achter slot en grendel: e-sigaretten en tabak. Bij de servicebalie van de supermarkt liggen ze in een afgeschermde kast en op stations hoef je er de AH To Go überhaupt niet meer voor binnen te lopen. Maar vanaf 1 juli is het voor álle supermarktketens en in horecazaken echt gedaan.

"We hoeven dus niet te stoppen, maar dat doen we wel."

Even voor de goede orde: een groothandel als Sligro valt daar dan weer niet onder. Zij zijn de partij die tabak en e-sigaretten verkopen aan de kiosken en tankstations. Voor hen gelden andere regels. Maar toch trekken ze er, vanaf komende zomer, langzaam de stekker uit.

"Wij hebben zelfs nog veel klanten als benzinestations, waarvan de omzet vanaf 1 juli alleen maar zal stijgen", legt woordvoerder Wilco Janssen uit. Tankstations mogen namelijk nog tot 2030 doorgaan met de verkoop. "We hoeven dus niet te stoppen, maar dat doen we wel."

Maar waarom zou Sligro dat doen? "Dat is een beetje een no-brainer", reageert Janssen. "Tabak is meer logistiek dan dat je er iets aan verdient. Daarbij is het terugdringen van de verkoop van tabak al jaren aan de gang en ook is het heel diefstalgevoelig. Bovendien gaat het ook om de gezondheid van mensen en om duurzaamheidsdoelen waaraan we willen voldoen."

En dus begint Sligro óók vanaf 1 juli met het afbouwen van de verkoop van tabak aan klanten. "Dat heeft de overheid ook als datum, dus dat is lekker duidelijk", zegt de woordvoerder. In 2025 is het voor de groothandel dan ook helemaal klaar. Dan zijn alle contracten tussen de groothandel en haar klanten afgelopen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!