Bruine water in Chaam blijft mysterie, inwoners worstelen met gevolgen

19 april om 19:34 • Aangepast 4 mei om 02:07
nl
Inwoners van Chaam en Brabant Water staan nog voor een raadsel. Niemand weet waarom er al ruim een week bruin water uit Chaamse kranen stroomt. Onduidelijk is ook of er gevaarlijk bacteriën in het water zitten. Voorlopig mag het water op advies van Brabant Water niet worden gedronken. Koken en douchen is ook uit den boze. "Het is al een week behelpen", zegt Wil Linders die op het vakantiepark Eldorado een chalet heeft. Brabant Water laat weten dat bij zo'n twintig aansluitingen de bewoners weer water mogen gebruiken. Het advies is om de kraan eerst te laten stromen totdat het water weer helder is.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Op het vakantiepark is het een komen en gaan van de busjes van Brabant Water. "Er worden veel monsters genomen, maar de oorzaak is nog niet bekend", zegt Wil Linders. "We kwamen thuis van vakantie en hoorden van de buren dat er bruin water uit de kraam kwam. Er was ook een bericht van Brabant Water dat we het water niet mochten drinken en we mochten ook niet douchen. Op dat moment besef je dat het niet vanzelfsprekend is dat er water uit de kraan komt."

"Met het bruine water hebben we wc doorgespoeld."

Linders ging gelijk naar een winkel in Chaam om flessen water kopen. "Met het bruine water konden we de wc doorspoelen. Het water rook naar grond en ijzer. Later in de week heeft Brabant Water voor drinkwater gezorgd. Ook zijn er drinkwatertanks van Brabant Water aangevoerd." Of er ook een bacterie in het water zit wordt momenteel onderzocht door de watermaatschappij. Voorlopig is er nog niks gevonden.

"Het is een heel uitzonderlijke situatie", zegt Pyter Hymstra, woordvoerder van Brabant Water. "Dit komt zelden voor. Bij werkzaamheden gebeurt het weleens dat er bruin water uit de kraan komt. We hebben de leidingen schoongemaakt, maar dat was niet de oplossing."

Brabant Water raadt mensen af om het water te drinken. "We zien dat er grondwater bij het drinkwater is gekomen. Het is nog onduidelijk hoe dat kan. Onze medewerkers zijn dag en nacht aan het werk om de oorzaak te vinden." In het getroffen gebied worden de watermeters vervangen. "Er zit een terugloopbeveiliging op, zodat het grondwater niet in de waterleiding kan terugstromen. We blijven het testen."

"Ik heb al mijn reserveringen moeten afzeggen."

Vlak bij de camping woont Cees van Raak. Hij heeft een eigen oplossing bedacht. "Vanaf een andere plek is een grote tank met water aangevoerd. Dat hadden we zo geregeld. De koeien moeten niet zonder water te komen zitten. Dat is het voornaamste. Wij gebruiken het ook zelf. Het zal nog wel even duren voordat Brabant Water de oorzaak heeft gevonden."

Nicole Goossen is eigenaresse van het restaurant OffCourse, net buiten het vakantiepark. Ook zij is getroffen. "Ik heb al mijn reserveringen af moeten zeggen. Net nu de meivakantie in aantocht is. Het scheelt me veel omzet."

Paardenfokker Ad de Jong tapte eerder deze week als bewijs een emmer met bruin water. "Nu heb ik gelukkig weer helder water. Het bruine water had ook een afwijkende geur en smaak. Mijn paarden hebben ook uit de waterbak gedronken. Ben er niet blij mee. Ik heb een hoog drachtige merrie. Die op dit moment niet goed eet en drinkt. Hopelijk loopt het goed af."

Wanneer het probleem is opgelost, is nog niet duidelijk.

Cees van raak liet een tank water aanvoeren.
Cees van raak liet een tank water aanvoeren.
Vers drinkwater van Brabant Water
Vers drinkwater van Brabant Water
Brabant Water zorgde voor voldoende drinkwater
Brabant Water zorgde voor voldoende drinkwater

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!