Bruin water uit de kraan in Chaam: na dagen is oorzaak duidelijk

22 april om 21:45 • Aangepast 4 mei om 02:07
nl
Dagenlang bleef het onduidelijk voor inwoners van Chaam waarom ze het water uit hun kraan niet mochten drinken. Waterbedrijf Brabant Water komt nu met het antwoord waarom het drinkwater bruin was: er zat grondwater bij. "Het is via huizen in het leidingnet terechtgekomen."
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

"Het was niet zo lekker. Het was heel zout." Voor Jip Stoel en zijn moeder Josje was het een vreemde gewaarwording. Ze ontdekten als eersten dat het drinkwater wel erg donker van kleur was. Nadat ze aan de bel trokken, begon Brabant Water meteen een onderzoek. Het gevolg was dat veel bewoners van Chaam het dringende advies kregen om het kraanwater niet te drinken, er niet mee moesten koken en douchen.

Het gevaar was dat er misschien een bacterie in zou zitten. Pas afgelopen weekend waren de problemen opgelost. Maar wat was er nou met het water precies aan de hand?

"De terugstroombeveiliging was in sommige huizen kapot."

Elk huis heeft een zogenaamde terugstroombeveiliging, waardoor het water via de hoofdleiding alleen naar de woning toe kan komen. "Die beveiliging was bij een aantal huizen niet in orde", vertelt woordvoerder Pyter Hiemstra. "Vermoedelijk hadden die huizen een eigen installatie om grondwater op te pompen. Zo is er grondwater in de leidingen gestroomd. Wij zijn bij alle huizen langs geweest en hebben de beveiliging gerepareerd."

En zo kan bijna iedereen weer gewoon drinkwater tappen. Behalve bij tennisvereniging TV Chaam. Door de vele metingen die Brabant Water heeft gedaan in Chaam, kwam aan het licht dat de club een bacterie in de leidingen heeft. Tennissers met dorst moeten daarom hun kraanwater nog even koken.

DIT IS OOK INTERESSANT:

Na dagenlang bruin water, mogen inwoners Chaam weer kraanwater gebruiken

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!