Peter Bosz en Luuk de Jong onthullen het geheim van dit PSV

5 mei om 19:26 • Aangepast 17 mei om 02:02
nl
Een fantastisch seizoen beleefde PSV met als bekroning het kampioenschap. En dus genieten trainer Peter Bosz en spits Luuk de Jong met volle teugen van wat zij met de Eindhovense club hebben gepresteerd. De aanvoerder en de oefenmeester vertellen over hun trots en het geheim van PSV. En ze kijken stiekem al naar volgend seizoen.
Profielfoto van Yannick Wezenbeek
Geschreven door

“Ik heb zelden een seizoen gehad waarin ik zoveel plezier heb gehad als in dit seizoen”, blikt De Jong terug. De spits maakte al drie eerdere landstitels mee bij PSV. “Natuurlijk was die kampioenswedstrijd tegen Ajax fantastisch en het onverwachte landskampioenschap op bezoek bij Zwolle ook. Maar dit is in mijn ogen de mooiste. De manier waarop we voetbalden dit seizoen was gewoon waanzinnig goed.”

"We hebben het publiek heel het seizoen vermaakt, dat maakt mij het meest trots."

Voor trainer Peter Bosz is het pas zijn eerste landstitel op het hoogste niveau. Hij proefde afgelopen zomer hoezeer er binnen de club werd gehunkerd naar een nieuwe titel. “Dat PSV vijf jaar lang geen kampioen was geworden, heeft ergens ook geholpen. De honger was bij iedereen aanwezig. De voldoening zit hem bij mij vooral in de manier waarop we het hebben gehaald. We hebben het publiek heel het seizoen vermaakt. Dat maakt mij het meest trots.”

Het geheim van dit PSV zit hem volgens de aanvoerder en de trainer in meerdere dingen. Allereerst geloofden de spelers volledig in het plan van de trainer. “Ik heb in de zomer gezegd we gaan het op deze manier doen en daar doe ik geen concessies aan", vertelt Bosz. "Daar geloofden de spelers in en ze hebben dat ongelooflijk snel opgepakt. Daarom roep ik al het hele seizoen dat dit de beste groep is waarmee ik gewerkt heb.”

De rol van aanvoerder Luuk de Jong was dit seizoen ook belangrijker dan ooit. Niet alleen met zijn vele doelpunten, maar vooral ook buiten het veld. “Vorig seizoen verloren we veel punten tegen de kleinere tegenstanders. Dat mocht dit seizoen echt niet meer gebeuren. Je houdt iedereen dan scherp binnen de selectie.”

"Ik dacht toen, klootzak... maar ik wist precies wat hij bedoelde."

Dat deed de topscorer van de club trouwens niet alleen bij zijn medespelers, maar ook bij zijn coach. “Ik wilde Luuk een wedstrijd rust geven tegen een wat ‘kleinere’ tegenstander", vertelt Bosz. "Toen zei hij tegen mij: 'Nou trainer, vorig jaar was ik net geblesseerd tegen Emmen, Cambuur en Groningen. Toen dacht ik: Klootzak, dat zijn precies de wedstrijden die jullie vorig jaar verloren. Ik wist precies wat hij bedoelde en daarom is dit zo’n goede groep om mee samen te werken.”

De chemie leidde uiteindelijk tot de landstitel en (maandag) dus een grootse huldiging op het Stadhuisplein. Luuk de Jong schuift Joey Veerman alvast naar voren als grote gangmaker voor het feest. Gekke fratsen van Bosz hoeven we op het bordes daar niet te verwachten. “Ik ben meer een stille genieter.”

En dan kan heel voorzichtig de blik van de trainer misschien al wel naar volgend seizoen, als hij hetzelfde kunstje nog eens mag proberen te flikken. “Dat zal niet makkelijk worden, maar als staf hebben we al wat trucjes bedacht. We moeten zorgen voor nieuwe honger. Want het doel is dan ook weer het kampioenschap. Daar gaan we vol voor.”

Foto: ANP
Foto: ANP
Luuk de Jong en Peter Bosz (foto: ANP/Maurice van Steen).
Luuk de Jong en Peter Bosz (foto: ANP/Maurice van Steen).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!