Zo wil PSV ook volgend jaar weer kampioen worden: 'We kunnen nog beter'

6 mei om 18:54 • Aangepast 17 mei om 02:05
nl
Marcel Brands en Earnest Stewart lopen na het behaalde landskampioenschap niet samen voorop in de polonaise. Maar natuurlijk hebben de algemeen directeur en technisch directeur ieder hun rol gehad in het landskampioenschap. Beide heren blijven bescheiden en kijken ook vooruit naar hoe PSV de komende jaren weer kampioen kan worden. “We kunnen nog veel beter.”
Profielfoto van Yannick Wezenbeek
Geschreven door

Hoe verklaren jullie het succes van dit seizoen?

Stewart: "De aanstelling van Peter (Bosz, red.) is daarin natuurlijk belangrijk geweest. Bij mijn komst heb ik gevraagd binnen PSV: wat is jullie identiteit? Ik heb daarna mijn visie gepresenteerd. Na het onverwachte vertrek van Ruud (Van Nistelrooij, red.), ben ik snel gaan schakelen. Ik wilde PSV weer dominant laten voetballen en daarvoor was Peter de ideale trainer. Dat het dan zo uitpakt, is natuurlijk fantastisch."

Brands: "Maar ik vind het ook de titel van de hele club. We hebben de laatste jaren echt weer het 'wij-gevoel' teruggekregen binnen de club. Iedereen op kantoor is meer betrokken bij alles wat er speelt en draagt bij aan deze titel. Zij profiteren ook mee via de 'samen-juichen-bonus'. Bij een kampioenschap van PSV krijgt het personeel een bonus van 5 procent."

Na zo’n geweldig seizoen gaat er ongetwijfeld veel interesse komen voor spelers. Moet PSV deze zomer ook weer minimaal één grote transfer doen?

Stewart: "Elke Nederlandse club krijgt te maken met interesse voor spelers van clubs uit de grote competities. Daarbij komt natuurlijk ook dat spelers op termijn ook graag een stap willen maken. Maar we staan er nu goed voor. We zijn in de positie om deze zomer een keer ‘nee’ te zeggen als een grote club een groot bedrag biedt. Maar dat betekent niet dat er geen verkopen plaats gaan vinden deze zomer."

Brands: "In mijn tijd bij AZ leerde ik van Dirk Scheringa dat onderhandelen een belangrijk onderdeel was, maar je ook moet durven te verliezen. We staan deze zomer niet met de rug tegen de muur dat we per se moeten verkopen. Dan is het fijner onderhandelen."

Marcel Brands (foto: ANP).
Marcel Brands (foto: ANP).

Maar toch zullen er ongetwijfeld sterkhouders vertrekken, kan het volgend seizoen dan wel beter?

Stewart: "Ja, dat weet ik zeker. We kunnen nog veel beter. Deze vraag komt eigenlijk elk jaar terug. Afgelopen seizoen was het fantastisch dat Xavi Simons in het PSV-shirt speelde. Maar toen hij vertrok hebben we ook weer een goede vervanger voor hem weten te halen. Dat lukt ons eigenlijk altijd wel. En daar gaan we voor volgend seizoen ook zorgen. En dan hopen we dat we in de Champions League misschien nog verder kunnen komen."

Brands: "We gaan vanaf komende jaren ook meer begroten op deelname aan de Champions League. Vanuit daar hopen we als club door te groeien."

PSV staat er goed voor en kan deze zomer een volgende stap zetten, waar zit eventueel het gevaar?

Brands: "Eén transferwindow kan alles veranderen. In 2019 hebben we bij PSV bijvoorbeeld ook een mindere transferperiode gehad. Dat moet je voorkomen en vraagt van scherpte op heel het kantoor. Alles begint straks weer op nul en dan moet iedereen weer laten zien wat hij voor ons kan betekenen. En aan Peter Bosz de taak dat op het veld terug te laten keren."

Stewart: "Je ziet hoe snel dingen kunnen gaan in de voetballerij. Wij zullen ons moeten behoeden voor die fouten."

Kunnen jullie wel een beetje genieten van dit seizoen en het feestje?

Stewart: "Dat vind ik heel moeilijk, normaal gesproken na een winstpartij geniet ik maar twee minuten. Dat komt door mijn moeilijke karakter. Maar ik heb nu aan mensen om mij heen beloofd er langer van te genieten."

Brands: "De eerste keer dat ik de platte kar op moest wilde ik eigenlijk niet. Maar onder druk ben ik toch gegaan. Als je dan al die vrolijke mensen ziet dan maakt je dat trots. Dan geniet ik het meest want daar doe je het voor."

Earnest Stewart (foto: ANP).
Earnest Stewart (foto: ANP).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!