Door deze vijf cruciale momenten is PSV weer landskampioen

5 mei om 15:10 • Aangepast 17 mei om 02:06
nl
PSV heeft de 25e landstitel uit de clubgeschiedenis binnen. Al heel het seizoen domineert de Eindhovense club de Eredivisie. Maar wat waren nou dé doorslaggevende momenten? We blikken terug op vijf cruciale gebeurtenissen die ervoor zorgden dat PSV de beste van Nederland werd.
Profielfoto van Yannick Wezenbeek
Geschreven door

Aanstelling trainer Peter Bosz
Voor hét belangrijkste moment moeten we misschien wel terug naar vorig seizoen. Na het onverwachte vertrek van Ruud van Nistelrooij zaten Marcel Brands en Earnest Stewart een dag voor de laatste competitiewedstrijd aan de koffie en gebak bij Peter Bosz.

Hij is de droomkandidaat om PSV weer aan een landstitel te helpen. Na drie gesprekken kwamen ze eruit en werd Bosz gepresenteerd. Achteraf een gouden zet, want de trainer wist de ploeg dit seizoen naar zijn hand te zetten.

Winstreeks van zeventien wedstrijden
Eén keer eerder begon PSV net zo goed aan het seizoen als dit jaar. Net als in '87-'88 wonnen de Eindhovenaren dit seizoen de eerste zeventien wedstrijden. De zegereeks begon en eindigde tegen FC Utrecht.

Thuis werd er in de eerste wedstrijd van het seizoen met 2-0 gewonnen van de Domstedelingen. Maar op 21 januari kwam PSV niet verder dan een 1-1 gelijkspel in de Galgenwaard. Toch ging de winstreeks de geschiedenisboeken in, het bleek de basis voor de latere landstitel.

In Utrecht komt de zegereeks van PSV ten einde (foto: ANP/Olaf Kraak).
In Utrecht komt de zegereeks van PSV ten einde (foto: ANP/Olaf Kraak).

Vier punten tegen Feyenoord
Feyenoord was dit seizoen de grootste concurrent van PSV. Maar toen de Rotterdamse club op 3 december in De Kuip werd verslagen, was het gat al tien punten. Een cruciaal moment in de titelrace, want lang bleef de marge zo groot.

In maart troffen beide ploegen elkaar weer. Mede door een doelpunt van Guus Til sloeg PSV een laatste aanval van de naaste concurrent af. Het werd 2-2 en de marge bleef wederom tien punten.

Goudhaantjes Pepi en Mauro Júnior
Toch ging het na de winterstop allemaal wat moeizamer bij PSV. Maar zoals het bij een echte kampioen hoort, kon de ploeg een paar keer rekenen op wat geluk.

In de weken na het gelijkspel tegen Feyenoord won PSV twee keer met 1-0. Uit bij Go Ahead Eagles was het Mauro Júnior die de bal in de blessuretijd van de lijn wist te halen.

Een week later was het Ricardo Pepi die in de laatste seconden profiteerde van een fout achterin bij FC Twente. De ontlading in het Philips Stadion was groot en voor het eerst zong het hele stadion mee met de kampioensliederen.

Ricardo Pepi scoort in de laatste seconde tegen FC Twente (foto: ANP/Maurice van Steen).
Ricardo Pepi scoort in de laatste seconde tegen FC Twente (foto: ANP/Maurice van Steen).

Galavoorstelling in Heerenveen
Lang bleef PSV ongeslagen. Toch raakte de club die status kwijt door met 3-1 te verliezen bij NEC eind maart. Niemand in Eindhoven raakte in paniek want de titel ging er hoe dan ook komen.

Op 25 april werd SC Heerenveen in een galavoorstelling verslagen met maar liefst 8-0. De grootste uitzege ooit. Doordat Feyenoord die avond won van Go Ahead Eagles werd het kampioensfeest nog een week uitgesteld. Op 5 mei is het dan eindelijk feest nu PSV in eigen huis heeft gewonnen van Sparta.

Bij Omroep Brabant zit je op de eerste rij als PSV wordt gehuldigd.

De huldiging van PSV zal LIVE te volgen zijn bij Omroep Brabant. De huldiging is maandag vanaf 17.00 uur live te zien op website, app, tv en via Brabant+.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!